LHBTI

Groen Links: moslim-raadslid moet vóór “gaybrapad” stemmen

Redactie
5 november 2022 om 12:38
Leestijd 2 minuten
Array

In het Brabantse Oosterhout heeft een botsing plaatsgevonden tussen de plaatselijke afdeling van Groen Links en één van haar fractieleden, te weten een praktiserende moslim.

Het conflict draait om een zogeheten “regenboogpad” of “gaybrapad”. De partij wilde als collectief vóór de komst van het pad stemmen. Raadslid Ümit Güler gaf echter aan hier niet in mee te willen gaan vanwege zijn islamitische geloof.

Groen Links wilde vervolgens dat Güler zou liegen dat hij ziek was bij de stemming om zo media-ophef te voorkomen. Toen hij aangaf zich hier niet in te kunnen vinden, dreigde men zelfs om hem te royeren.

Ümit Güler stelt inmiddels klaar te zijn met de groen-progressieve partij: “Die partij inclusief? Ja, zolang je het met ze eens bent. Anders kun je gaan”, zegt hij teleurgesteld. Ik heb van tevoren aangegeven het niet met alles eens te zijn. Dat hoeft toch ook niet? Niemand is het overal mee eens binnen een partij”.

Steeds vaker wordt er, behalve door populistisch rechtse, ook door linkse en progressieve partijen kritiek geleverd op de islam. Zo schilderde Groen Links-burgemeester Halsema de islamitische gemeenschap afgelopen maand nog al af als problematisch, omdat de moskeeën in de hoofdstad weigerenden een LHBTI-verklaring te tekenen.


Colofon © 2024