LHBTI

Regenboog Kaäba op Duits kunstfestival schokt moslims

Redactie
4 oktober 2022 om 16:15
Leestijd 1 minuut
Array

Iedere 5 jaar vindt in het Duitse Kassel het belangrijkste beeldende kunstfestival ter wereld plaats: documenta.

Tijdens dit evenement heeft de kunstenaar Oliver Bienkowski vandaag een reusachtige opblaas-Kaäba geplaatst in de kleuren van de LHBTI-vlag. Hij zegt onder meer te strijden tegen homofobie in de islam en wil met zijn provocerende actie aandacht vragen voor de groep die hij “queer moslims” noemt. Hij stelt dat acceptatie van homoseksualiteit afgedwongen moet worden.

De opblaas-Kaäba in regenboogkleuren moet een symbolisch veilige bedevaartplaats voor homoseksuele moslims voorstellen die in hun eigen land worden vervolgd. Na Kassel zal het opblaaswerk de wereld overgaan en ook tentoongesteld worden op andere kunstevenementen.

Moslims in Kassel geven aan geschokt te zijn en zich beledigd te voelen door de ontheiliging van een religieus symbool. Een moslimstudent aldaar stelde terecht de volgende vraag: “Waarom wil men religieuze acceptatie afdwingen voor een praktijk die mijn geloof afwijst? Het hele idee van vrijheid – en daar zegt dit land voor te staan – is toch dat ik het ook oneens mag zijn met jou?”


Colofon © 2024