Overheid

Amsterdam schuldig aan staatsislamofobie

Redactie
16 oktober 2022 om 17:36
Leestijd 3 minuten
Array
Foto: ANP / Remko de Waal

Het initiatief van de Amsterdamse Groen Links-burgemeester Halsema, om alle moskeeën een verklaring te laten ondertekenen om geweld tegen LHBTIQ+-personen te veroordelen, wordt naar de prullenbak verwezen.

Enkele dagen geleden viel er bij alle moskeeën in de hoofdstad een brief op de mat met daarin een oproep om een verklaring te ondertekenen waaruit zou moeten blijken dat moskeeën een positieve kracht zijn in de stad, dat men geweld tegen de LHBTIQ+-gemeenschap afwijst en dat men solidair is met de slachtoffers.

Zowel vanuit de islamitische gemeenschap als daarbuiten klinkt er terecht keiharde kritiek op het discriminerende voorstel.
Zo spreekt onder meer de Blauwe Moskee van een “absurde” en “verwerpelijke” oproep en schreef de Mokumse rabbijn Lody van der Kamp eerder al dat hij de brief voor de ogen van de burgemeester zou verscheuren, als hij zo’n verzoekschrift had ontvangen.

Het initiatief van de gemeente toont een diep wantrouwen jegens de islamitische gemeenschap aan en laat zien dat het stadsbestuur de moskeeën nooit heeft gezien als positieve kracht in de lokale samenleving. Ook het feit dat alleen de moskeeën – en geen kerken, synagogen of hindoetempels – zijn opgeroepen om te tekenen geeft te denken.

Er bestaan inmiddels verschillende vragen bij de moskeeën: Gelooft de burgemeester daadwerkelijk dat moskeeën bijdragen aan het geweld tegen LHBTIQ+-personen? Gelooft zij echt dat er verheugd wordt gereageerd als er geweldslachtoffers vallen? Is al het prachtige gemeenschapswerk dat in en voor de stad verricht wordt door de verschillende moskeeën haar nooit opgevallen? En waarom worden bijvoorbeeld voetbalclubs niet opgeroepen om een verklaring te tekenen?

Het wordt steeds duidelijker dat de dominante liberaal-seculiere cultuur, vertegenwoordigd in alle politieke partijen, grote moeite heeft met het accepteren van belijdende gelovigen in onze samenleving. En dan met name van moslims.

Islamofobe maatregelen als het niqaabverbod, het aan banden leggen van de rituele slacht, donaties aan moskeeën bestempelen als mogelijk frauduleus en het proberen buitenlandse financiering van expliciet islamitische organisaties te verbieden, laten zien dat er inmiddels sprake is van staatsislamofobie. Behalve het betreffende voorstel heeft de gemeente zich al eerder van haar slechtste kant laten zien in de wijze waarop ze omging met het Haga Lyceum.

Met uitspraken als “Natuurlijk is de islam een probleem” en “Maar ik kan niet wachten op het moment waarop vrouwen in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren. Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos” liet Femke Halsema jaren geleden overigens al zien wat ze werkelijk vindt van de islam en dat haar progressieve opvattingen weinig ruimte laten bestaan voor de vrijheid van godsdienst.


Lees ook deze artikelen over Overheid

Kliklijn tegen moslimorganisaties online
Kliklijn tegen moslimorganisaties online

Onlangs is de zogenaamde kliklijn, om islamitische kinderen en instellingen te melden die antidemocratisch, anti-rechtstatelijk of anti-integratief gedrag laten zien, online gegaan.

 3 december 2022
Raad van State: geen verrijking en wanbeheer bij Haga Lyceum
Raad van State: geen verrijking en wanbeheer bij Haga Lyceum

De hoogste bestuursrechter van Nederland, de Raad van State, is tot het definitieve oordeel gekomen dat er geen sprake is geweest van zelfverrijking en wanbeheer bij het Cornelius Haga Lyceum.

 19 oktober 2022
Minister van Defensie: geen hoofddoek leger & politie
Minister van Defensie: geen hoofddoek leger & politie

Defensieminister Kajsa Ollongren (D66) ziet het liefst geen hoofddoek bij de politie en bij het leger.

 12 oktober 2022
Spionage in moskeeën? Tijd om de rechter om een uitspraak te vragen!
Spionage in moskeeën? Tijd om de rechter om een uitspraak te vragen!

Moslim-koepelorganisaties slaan de handen ineen en zijn klaar om naar de rechter te stappen.

 22 november 2021
Klacht islamitische organisaties bij toezichthouder AIVD
Klacht islamitische organisaties bij toezichthouder AIVD

Demissionair minister Grapperhaus heeft laten weten geen vragen te gaan beantwoorden over de onlangs door de NRC onthulde infiltratieonderzoeken in de Nederlandse moslimgemeenschap.

 9 november 2021
Moskeeën jarenlang bespioneerd en geïnfiltreerd door gemeenten
Moskeeën jarenlang bespioneerd en geïnfiltreerd door gemeenten

Het NRC publiceerde op vrijdag 15 oktober een vernietigend artikel over de handelwijze van diverse gemeenten en terrorismebestrijder NCTV.

 15 oktober 2021
Moslimorganisaties zeer sceptisch over zogenaamde anti-terreurwet
Moslimorganisaties zeer sceptisch over zogenaamde anti-terreurwet

Mede naar aanleiding van de POCOB-verhoren over ongewenste buitenlandse financiering (van islamitische instellingen en moskeeën), is een wetsvoorstel ingediend.

 21 juni 2021

Colofon © 2024