Onderwijs

Haga Lyceum in het nauw: te weinig leerlingen

Redactie
7 april 2022 om 18:00
Leestijd 1 minuut
Foto: Unsplash

Het aantal nieuwe leerlingen dat komend schooljaar op het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam gaat beginnen, is voor de tweede keer op rij minder dan het jaar ervoor.

Ingewijden melden aan NRC dat de populariteit van de middelbare school flink aan het afnemen is. Voor komend jaar zijn op het Haga ruim veertig leerlingen (nu nog achtstegroepers) geplaatst. Dat is ongeveer een halvering ten opzichte van 2021 (88 leerlingen) en een derde van 2020 (136 leerlingen).

Door het kleine aantal nieuwe leerlingen krimpt het huidige leerlingenaantal op het Haga naar 478 leerlingen en haalt de school de voor haar gestelde norm (488) niet.

En daarmee wordt de toekomst van de school onzeker. Want als het Haga nóg twee jaar onvoldoende leerlingen trekt, kan onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) de school sluiten. Ook speelt mee dat de Onderwijsinspectie afgelopen februari de school bestempelde als ‘zeer zwak’ en de school een jaar heeft gekregen om de kwaliteit te verbeteren.

De minister kan nog meer roet in het eten gooien, want er liggen twee aanvragen van andere Amsterdamse islamitische schoolinitiatieven en de minister gaat komende maand mei bepalen of zij na de schoolvakantie in 2023 mogen starten.


Colofon © 2022