WK2022

Oer-Marokkaans gevoel

Redactie
17 december 2022 om 00:27
Leestijd 3 minuten
Array

Hoewel mijn dochter van zes niet zo’n sterke band had met Marokko, sprong ze een gat in de lucht toen Portugal werd verslagen en Marokko doorging naar de halve finale.

Dit zette mij aan het denken: waar komt dat “oer-Marokkaanse gevoel” ineens vandaan?

De prestaties van Marokko veranderden op slag in een wind van energie die over Marokko en de gehele islamitische wereld waaide. Het voetbalteam heeft met haar succesvolle optreden tijdens het WK op verschillende manieren bijgedragen aan een gevoel van saamhorigheid en verbinding. En daarmee expliciet aan een sterkere islamitische identiteit.

Die energie en kracht zijn ook overgewaaid op onze kinderen, die hierdoor een sterk gevoel van trots en verbondenheid hebben ervaren. Ze horen ergens bij. En wel bij een succesvol team. Een team dat ze kenden en waarin zij zich herkenden.

Ook ik heb me nog nooit zo Marokkaans gevoeld als tijdens dit WK! Zoveel energie en wat een broederschap, ondanks het verlies. Hoewel ik soms (uit liefde) kritisch ben naar de politieke machten in Marokko, heb ik me tijdens het WK ontzettend trots gevoeld op mijn land van herkomst.

Het Marokkaanse team heeft een onvergetelijke prestatie neergezet en behoort tot de top vier van de wereld! (Marokko is de “crème de la crème”, zoals de Fransen dat noemen).

Deze prestatie zal voor ons en voor de volgende generaties een bron van inspiratie zijn. Het team heeft laten zien dat het motto van bondscoach Hoalid Regragui, “Geloof in jezelf en neem een goede intentie”, kan leiden tot ongelofelijke resultaten.

Ik ben dankbaar dat ik heb kunnen meemaken hoe het Marokkaanse voetbalteam de wereld heeft laten zien dat wij het ook kunnen. Dit heeft een uniek gevoel van verbondenheid en trots opgeleverd, niet alleen voor mij en mijn gezin, maar ook voor de islamitische gemeenschap als geheel. Het heeft me laten zien hoe krachtig en veerkrachtig onze gemeenschap kan zijn wanneer we samenwerken en ons richten op een gezamenlijk doel.

Het is bijzonder om te reflecteren op hoe dankbaar ik ben dat ik in Nederland woon en de steun van de Nederlandse samenleving voor Marokko heb mogen ervaren. Zelfs de Telegraaf, een krant die niet bekendstaat om haar positieve berichtgeving over Marokko, heeft een krantenkop gepubliceerd die ons land eer aandeed. Het geeft me hoop dat we, ondanks onze verschillen, samen kunnen werken aan een betere toekomst voor ons land en voor de wereld. Laten we blijven reflecteren op wat we hebben bereikt en ons blijven inzetten voor verbetering.

Deze steun en saamhorigheid bevestigt voor mij dat ik niet hoef te kiezen tussen mijn huidige land en mijn land van herkomst, en dat ik beide landen kan liefhebben en koesteren.

Tegelijkertijd is het wel triest om te zien dat sommigen, zoals Jos Collignon van de Volkskrant, toch een poging waagden om Marokkaanse Nederlanders de vreugde te ontnemen middels een tendentieuze cartoon. Zulke attitudes zijn onacceptabel en laten zien dat we nog een lange weg te gaan hebben voor we echt kunnen spreken over volledige acceptatie en inclusie.

Het is in dat licht ook niet onbegrijpelijk dat veel Nederlandse Marokkanen zich dezer dagen aangetrokken voelen tot Marokko en het “Marokkaanse gevoel”. Een gevoel te behoren tot een groep van helden in plaats van een groep van dieven en “outcast”. Een gevoel geaccepteerd en omarmd te worden in plaats van gewantrouwd of buitengesloten.

We zullen ons blijven inzetten om de toekomst voor de volgende generaties te verbeteren. Liefde en vrede zullen uiteindelijk altijd triomferen over haat, afgunst en verdeeldheid.

Moge Allah over Marokko en Nederland waken!


Lees ook deze artikelen over WK2022

Historische overwinning Marokko
Historische overwinning Marokko

Marokko heeft na een spectaculaire wedstrijd tegen de wereldkampioen van 2010, Spanje, een plek in de kwartfinale bemachtigd.

 6 december 2022
Alcoholverbod Qatar zorgt voor veilige voetbalsfeer vrouwen
Alcoholverbod Qatar zorgt voor veilige voetbalsfeer vrouwen

Een grote maar diverse groep van kenners en betrokkenen constateert dat het alcoholverbod dat in Qatar in en om de voetbalstadions geldt, een zeer groot pluspunt is van dit WK.

 3 december 2022
Saoedi-Arabië vernedert Argentinië
Saoedi-Arabië vernedert Argentinië

In een historische wedstrijd heeft Saoedi-Arabië tweevoudig wereldkampioen en huidig kampioen van Zuid-Amerika, het grote Argentinië, verslagen.

 22 november 2022
FIFA staat OneLove-band op WK niet toe
FIFA staat OneLove-band op WK niet toe

Het heeft er alle schijn van dat de FIFA het verbiedt om tijdens het WK in Qatar de OneLove -band te dragen.

 21 november 2022
Westerse media boycotten religieus deel openingsceremonie WK Qatar
Westerse media boycotten religieus deel openingsceremonie WK Qatar

Het WK in Qatar is op spectaculaire wijze geopend – met vele supersterren – waaronder acteur Morgan Freeman, die optrad in een verbluffende openingsceremonie.

 
FIFA-baas infantino hekelt hypocriet Europa inzake Qatar
FIFA-baas infantino hekelt hypocriet Europa inzake Qatar

FIFA-voorzitter Gianni Infantino haalde zaterdag uit naar Europese critici van het WK in Qatar.

 19 november 2022
Alcohol in Qatar alsnog verboden
Alcohol in Qatar alsnog verboden

Qatar gaat het drinken van alcohol op het WK toch niet toestaan.

 18 november 2022
Qatar hekelt Franse terreur-cartoon van nationaal voetbalteam
Qatar hekelt Franse terreur-cartoon van nationaal voetbalteam

Een cartoon van een Frans magazine, waarin Qatarese voetballers als terroristen worden afgeschilderd, heeft op de sociale media tot grote verontwaardiging geleid.

 13 november 2022
Emir Qatar klaar met kritiek
Emir Qatar klaar met kritiek

Qatar wordt onophoudelijk geconfronteerd met ongekende en ongefundeerde kritiek sinds het land zich kandidaat heeft gesteld voor het wereldkampioenschap voetbal, aldus emir sjeik Tamim bin Hamad al-Thani .

 26 oktober 2022
Palestijnse vlag als aanvoerdersband
Palestijnse vlag als aanvoerdersband

Arabische landen zijn via Twitter opgeroepen tijdens het aanstaande WK in Qatar, een aanvoerdersband te dragen in de kleuren van de Palestijnse vlag.

 29 september 2022

Colofon © 2024