WK2022

Qatar hekelt Franse terreur-cartoon van nationaal voetbalteam

Redactie
13 november 2022 om 14:26
Leestijd 2 minuten
Le Canard Enchainé

Een cartoon van een Frans magazine, waarin Qatarese voetballers als terroristen worden afgeschilderd, heeft op de sociale media tot grote verontwaardiging geleid.

De cartoon werd gepubliceerd door het blad ‘Le Canard Enchainé’ in het oktobernummer, dat zich richt op Qatar en diens rol als gastheer van het wereldkampioenschap voetbal 2022.

De afbeelding waar het om draait toont zeven bebaarde mannen met “Qatar” op hun borst geschreven boven grote cijfers. Ze lijken een voetbal te achtervolgen in het zand terwijl ze machetes, geweren en raketwerpers dragen. Eén draagt een riem behangen met explosieven. Vijf dragen traditionele kleding met bivakmutsen over hun gezicht.

De cartoon toont diepe minachting voor het volk van Qatar, de Arabische cultuur maar bovenal voor de islam. Er kwam dan ook veel kritiek. Onder meer vanuit de regering van de Golfstaat.

“Hoewel satire welkom is, besloot ‘Le Canard Enchaîné’ zijn toevlucht te nemen tot leugens, haat en wrok om Qatar aan te vallen en te denigreren”, aldus Hamad Al-Kawari, staatsminister en voorzitter van de nationale bibliotheek van Qatar.

Vorige maand hekelde de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, ook al de “ongekende haatcampagne op het land”, in de aanloop naar het WK.


Colofon © 2022