WK2022

Alcoholverbod Qatar zorgt voor veilige voetbalsfeer vrouwen

Redactie
3 december 2022 om 13:33
Leestijd 2 minuten
Array

Een grote maar diverse groep van kenners en betrokkenen constateert dat het alcoholverbod dat in Qatar in en om de voetbalstadions geldt, een zeer groot pluspunt is van dit WK. Met name vrouwen voelen zich een stuk veiliger.

Daar waar er aan het begin van het toernooi veel kritiek klonk in de Westerse media op het alcoholverbod in en om stadions, begint het langzaam door te dringen dat juist dit verbod nog weleens een middel kan zijn om wedstrijden in het Westen veiliger te maken.

Een hoge Britse politiefunctionaris, die anoniem wil blijven, zegt dat de complete rust en het uitblijven van rellen en hooligan-gedrag in Qatar, hét bewijs is dat strikte regelgeving en alcohol-beperkingen een zegen zijn voor de veiligheid rondom stadions.

Ook hoofdcommissaris Mark Roberts, die eindverantwoordelijk is voor de Britse voetbalpolitie, stelt dat de sfeer in Qatar “hartstochtelijk maar vriendelijk is, vergelijkbaar met de finale van de vrouwenwedstrijd Euro 2022 in de zomer. En daar is geen druppel alcohol voor nodig.”

Zeer opvallend zijn de uitlatingen van Lianne Sanderson, voormalig speelster van het nationale Engelse damesteam én de eerste Engelse profvoetballer die uit de kast kwam als gay. Zij prijst de sfeer in Qatar. Ze zegt zich geen moment onveilig te hebben gevoeld, een betere sfeer te ervaren dan in Engeland door het alcoholverbod en de organisatie geweldig te vinden.

De ervaringen van vrouwelijke fans in Qatar staan in schril contrast met de waarschuwingen die supporters meekregen vanuit de Engelse voetbalbond. Vooral vrouwen moesten waakzaam zijn en zich houden aan zeer strikte kledingregels, zo luidde het devies.

Ellie Molloson, die zich in het Verenigd Koninkrijk inzet om de ervaringen van vrouwelijke voetbalsupporters op wedstrijddagen te verbeteren, was door de waarschuwingen bijna bang om naar Qatar af te reizen. Ze nam uit voorzorg haar vader mee als haar chaperonne.

Eenmaal in Qatar blijkt het allemaal wat anders te zijn dan de media en de bond het ons wil doen geloven. “Het is hier gastvrijer, meer gericht op gezinnen, er is totaal geen seksuele intimidatie richting vrouwelijke fans en ik ben in positieve zin geschikt. Engeland kan een voorbeeld nemen aan Qatar, aldus Molloson.


Lees ook deze artikelen over WK2022

Oer-Marokkaans gevoel
Oer-Marokkaans gevoel

Hoewel mijn dochter van zes niet zo’n sterke band had met Marokko, sprong ze een gat in de lucht toen Portugal werd verslagen en Marokko doorging naar de halve finale.

 17 december 2022
Historische overwinning Marokko
Historische overwinning Marokko

Marokko heeft na een spectaculaire wedstrijd tegen de wereldkampioen van 2010, Spanje, een plek in de kwartfinale bemachtigd.

 6 december 2022
Saoedi-Arabië vernedert Argentinië
Saoedi-Arabië vernedert Argentinië

In een historische wedstrijd heeft Saoedi-Arabië tweevoudig wereldkampioen en huidig kampioen van Zuid-Amerika, het grote Argentinië, verslagen.

 22 november 2022
FIFA staat OneLove-band op WK niet toe
FIFA staat OneLove-band op WK niet toe

Het heeft er alle schijn van dat de FIFA het verbiedt om tijdens het WK in Qatar de OneLove -band te dragen.

 21 november 2022
Westerse media boycotten religieus deel openingsceremonie WK Qatar
Westerse media boycotten religieus deel openingsceremonie WK Qatar

Het WK in Qatar is op spectaculaire wijze geopend – met vele supersterren – waaronder acteur Morgan Freeman, die optrad in een verbluffende openingsceremonie.

 
FIFA-baas infantino hekelt hypocriet Europa inzake Qatar
FIFA-baas infantino hekelt hypocriet Europa inzake Qatar

FIFA-voorzitter Gianni Infantino haalde zaterdag uit naar Europese critici van het WK in Qatar.

 19 november 2022
Alcohol in Qatar alsnog verboden
Alcohol in Qatar alsnog verboden

Qatar gaat het drinken van alcohol op het WK toch niet toestaan.

 18 november 2022
Qatar hekelt Franse terreur-cartoon van nationaal voetbalteam
Qatar hekelt Franse terreur-cartoon van nationaal voetbalteam

Een cartoon van een Frans magazine, waarin Qatarese voetballers als terroristen worden afgeschilderd, heeft op de sociale media tot grote verontwaardiging geleid.

 13 november 2022
Emir Qatar klaar met kritiek
Emir Qatar klaar met kritiek

Qatar wordt onophoudelijk geconfronteerd met ongekende en ongefundeerde kritiek sinds het land zich kandidaat heeft gesteld voor het wereldkampioenschap voetbal, aldus emir sjeik Tamim bin Hamad al-Thani .

 26 oktober 2022
Palestijnse vlag als aanvoerdersband
Palestijnse vlag als aanvoerdersband

Arabische landen zijn via Twitter opgeroepen tijdens het aanstaande WK in Qatar, een aanvoerdersband te dragen in de kleuren van de Palestijnse vlag.

 29 september 2022

Colofon © 2024