WK2022

Westerse media boycotten religieus deel openingsceremonie WK Qatar

Redactie
21 november 2022 om 10:54
Leestijd 2 minuten
Foto: BeinSport

Het WK in Qatar is op spectaculaire wijze geopend – met vele supersterren – waaronder acteur Morgan Freeman, die optrad in een verbluffende openingsceremonie.

De Amerikaanse acteur was een meer dan verrassende verschijning op het podium, naast de zwaar gehandicapte Qatarese YouTube-ster Ghanim al-Muftah.

Freeman deelde een boodschap van eenheid: “Wat ons hier op dit moment verenigt is zoveel groter dan wat ons verdeelt. Hoe kunnen we het langer laten duren dan alleen vandaag?”

Ghanim Al-Muftah, een Qatarese activist voor gehandicapten, geboren met het zeldzame Caudaal Regressie Syndroom, verscheen samen met Freeman en zei tegen de menigte: “Iedereen is welkom.”

Toen Freeman de vraag stelde hoe zoveel verschillende volkeren en culturen samen kunnen komen als er maar één Waarheid is, antwoordde Al-Muftah aan de hand van de Koran. Hij reciteerde soera 49, ayat 13:

“O mensen, Wij hebben jullie uit een man en een vrouw geschapen en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar zouden kennen. De voortreffelijkste van jullie is bij God de godvrezendste. God is wetend en welingelicht.”

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat de Heilige Koran werd gereciteerd bij de opening van een WK.

Des te meer viel het op dat westerse media zoals de BBC, maar ook de NPO in Nederland, (dit deel van) de openingsceremonie niet uitzonden en zo de prachtige boodschap van de islam probeerden te censureren.

 


Colofon © 2022