Trots

Islam groeit fors in Engeland

Redactie
2 december 2022 om 13:27
Leestijd 1 minuut
Array

Uit recent onderzoek van de ‘Office for National Statistics’ naar de religieuze opvattingen van inwoners van Engeland en Wales, blijkt dat er in 2021 3,9 miljoen mensen waren die zichzelf als “moslim” omschreven, wat neerkomt op 6,5% van de bevolking.

Het betreft een forse toename. Het gaat om absolute gevallen om een groei van liefst 1,2 miljoen mensen in de afgelopen tien jaar.

Londen is de plaats met de hoogste concentratie moslims. Vijftien procent van de Londenaren omschrijft zichzelf als moslim. Dit betekent dat er alleen al in Londen meer dan 1,3 miljoen moslims wonen.

Behalve de groei van het aantal moslims laat het onderzoek ook een andere zeer in het oog springende ontwikkeling zien, die van de voortgaande secularisering.

Voor het eerst in de gemeten geschiedenis noemt minder dan de helft van de bevolking zichzelf christen. Daar waar dit in 2011 nog bijna 60% was (59,3%), is dit percentage in slechts 10 jaar met 13,1%-punt gezakt tot 46,2%. De groep expliciete atheïsten steeg tot 37,2% (ongeveer 22 miljoen). Daarmee in grootte inmiddels de tweede groep van het land.


Colofon © 2024