Overheid

Raad van State: geen verrijking en wanbeheer bij Haga Lyceum

Redactie
19 oktober 2022 om 15:52
Leestijd 1 minuut

De hoogste bestuursrechter van Nederland, de Raad van State, is tot het definitieve oordeel gekomen dat er geen sprake is geweest van zelfverrijking en wanbeheer bij het Cornelius Haga Lyceum.

De Amsterdamse islamitische middelbare school lag jarenlang onder vuur en kreeg een stortvloed aan beschuldigingen en negatieve publiciteit over zich heen. Oud-minister van OCW, Arie Slob, liet zelfs het bestuur vervangen. Volledig onterecht blijkt nu.

De uitspraak die de Raad van State vanochtend heeft gedaan zorgt ervoor de de minister voortaan dient te handelen in lijn met de feiten en niet op grond van druk uit de media of politiek.

In 2020 oordeelde de rechtbank van Amsterdam ook al dat Slob ongegrond een zogeheten aanwijzing gaf. Volgens de oud-minister was er op de betreffende onderwijsinstelling sprake geweest van financieel wanbeleid en ‘ernstige nalatigheid om de kwaliteit en de voortgang van het onderwijs te waarborgen’. Tevens stelde de bewindspersoon dat Haga-bestuurder Soner Atasoy zich onrechtmatig zou hebben verrijkt met €25.000 euro. Allen claims die ongegrond bleken.

Excuses zouden daarom volledig op zijn plaats zijn, evenals een herstelvergoeding vanuit de overheid.


Colofon © 2022