Overheid

Moskeeën jarenlang bespioneerd en geïnfiltreerd door gemeenten

Redactie
15 oktober 2021 om 17:29
Leestijd 1 minuut
Illustratie: Mikko Kuiper - Volledig artikel: www.nrc.nl

Het NRC publiceerde op vrijdag 15 oktober een vernietigend artikel over de handelwijze van diverse gemeenten en terrorismebestrijder NCTV.

Volgens het NRC schakelden gemeenten en de NCTV jarenlang onderzoeksbureau NTA in dat undercover moskeeën en moslims heeft onderzocht. Moskeebestuurders, bezoekers en anderen worden in rapporten genoemd en hun privélevens worden uitvoerig beschreven.

Op die manier is op onrechtmatige wijze gevoelige informatie verzameld over het privéleven van moslims en in rapporten verwerkt. De overheid heeft hiermee jarenlang ernstige inbreuken gemaakt op fundamentele grondrechten van moslims. Ook zijn alle regels van de privacywetgeving aan de laars gelapt.

De impact van dit nieuwsbericht is immens en zorgt naar verwachting voor een grote vertrouwensbreuk tussen moskeeën en moslims enerzijds en de overheid anderzijds. Het nieuwsbericht is binnen enkele uren al vele malen gedeeld op social media. Daar komt bij dat veel moslims zeggen zich extreem verraden te voelen nu de undercover onderzoeken zijn verricht door medemoslims.


Colofon © 2022