Overheid

Klacht islamitische organisaties bij toezichthouder AIVD

Redactie
9 november 2021 om 13:13
Leestijd 1 minuut
Foto: Steven Vance

Demissionair minister Grapperhaus heeft laten weten geen vragen te gaan beantwoorden over de onlangs door de NRC onthulde infiltratieonderzoeken in de Nederlandse moslimgemeenschap.

In reactie daarop hebben zeven islamitische koepelorganisaties de handen ineen geslagen en samen een klacht ingediend bij de CTIVD, de toezichthoudende instantie voor de veiligheidsdiensten:

“Ons vertrouwen in de overheid heeft een enorme knauw gekregen. Dit vraagstuk raakt iedereen. Het is een zorgelijke ontwikkeling”

Concreet hebben de koepelorganisaties twee vragen. Ten eerste willen ze van de CTIVD weten in hoeverre de AIVD op de hoogte was en betrokken is geweest bij de onderzoeken en of zij mogelijk de rol van opdrachtgever heeft gespeeld. Ten tweede is de vraag of er voor de constructie met het particuliere onderzoeksbureau NTA is gekozen om toezicht – zoals voorgeschreven in de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten – te omzeilen. Het lijkt erop dat de overheid zich in deze bewust onttrekt aan rechtsstatelijk toezicht.


Colofon © 2022