Staatsislamofobie

Moskeekoepels reageren ziedend op nieuwe ’toeslagenaffaire’

Redactie
23 augustus 2023 om 10:32
Leestijd 2 minuten
Array

Opnieuw blijkt de Belastingdienst zich schuldig te hebben gemaakt aan discriminatie en islamofobie: de maat is vol.

Uit een vonnis van de rechtbank in Den Haag blijkt dat de Belastingdienst onrechtmatig de ANBI-status van de soennah-moskee in Den Haag heeft ingetrokken. Uit de stukken wordt duidelijk dat deze zaak niet op zich zelf staat. De zaak is onderdeel van een project van het Combiteam Aanpak Faciltators (CAF) dat ook achter de toeslagenaffaire zat. In dit project richt de Belastingdienst zich uitsluitend op islamitische organisaties, waardoor de rechtbank concludeert dat er sprake is van discriminatie.

De rechter bevestigt hiermee wat wij allang vermoedden: moskeeën worden doelbewust door de Belastingdienst uitgekozen als doelwit van zogenaamde farude-onderzoeken en worden door-en-door gewantrouwd. Dit leidt ertoe dat veel van onze lidmoskeeën niet langer een ANBI-status aanvragen uit angst voor problemen met de Belastingdienst. Hetzelfde geldt voor donateurs die hun giften, ook als het om een moskee met ANBI-status gaat, niet als aftrekpost aangeven. Deze angst bleek al eerder gegrond toen duidelijk werd dat de Belastingdienst giften aan een moskee van Nederlanders met een tweede nationaliteit als fraudeindicator bestempelde die ertoe heeft geleid dat moslims onterecht op de zwarte lijst (FSV-lijst) van de belastingdienst belanden.

“Dit betreft overduidelijk niet alleen de As Soennah moskee. Wij staan hierin schouder aan schouder. Deze vorm van staatsislamofobie raakt alle islamitische organisaties in Nederland en daarmee een aanzienlijk deel van de burgers van ons land”, aldus de koepels.

Dit is een nieuwe zwarte bladzijde in de recente aaneenschakeling van incidenten waarbij de Belastingdienst onschuldige burgers en organisaties vertrapt onder de dekmantel van fraudebestrijding.

Het regionale samenwerkingsverband van koepels, K7/MPO, dat enkele honderden moskeeën telt – roept het kabinet en in het bijzonder de minister van Financiën op, zo snel mogelijk complete inzage te geven in de omvang van deze zaak: “Dit is een democratische rechtstaat onwaardig”.


Colofon © 2024