Frankrijk

Schrijver Houellebecq aangeklaagd door moskee

Redactie
4 januari 2023 om 18:29
Leestijd 2 minuten
Array

De rector van de Grote Moskee van Parijs heeft aangifte gedaan tegen de bekroonde Franse schrijver Michel Houellebecq wegens het “aanzetten tot haat” jegens moslims.

In een woensdag op Twitter gepubliceerde verklaring liet de moskee weten dat zij Michel Houellebecq voor de rechter sleept vanwege racistische opmerkingen en opruiende taal in de richting van moslims.

In de verklaring, ondertekend door de rector, Chems-Eddine Hafiz, worden enkele passages geciteerd uit een interview dat de schrijver had met het tijdschrift Front Populaire:

“Wanneer hele gebieden onder islamitische controle zijn, denk ik dat er daden van verzet zullen plaatsvinden. Er zullen aanslagen en schietpartijen plaatsvinden in moskeeën, in cafés die door moslims worden bezocht, kortom Bataclan in omgekeerde richting”, verwijzend naar de terroristische aanslag van 13 november 2015 op de Parijse concertzaal.
Tevens stelde de auteur:

“De wens van de autochtone Franse bevolking is, zoals ze zeggen, niet dat moslims assimileren, maar dat ze stoppen met hen te beroven en aan te vallen. Of anders dat ze vertrekken”.

Hafiz bestempelde de opmerkingen als “onaanvaardbaar” vanwege het opruiende karakter ervan en de suggestie dat moslims “geen echte Fransen” zijn. “Het is een impliciete oproep om moslims als geheel uit te sluiten”, aldus de rector.

In de verklaring wordt tevens verwezen naar een recente uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), op basis waarvan de voormalige extreem-rechtse Franse presidentskandidaat Eric Zemmour is veroordeeld. Het Hof oordeelde destijds dat in die casus Zemmour buiten de wettelijke kaders van de vrijheid van meningsuiting waren getreden door te handelen in strijd met de democratische rechten van anderen.


Colofon © 2024