Frankrijk

Marine Le Pen: sluit moskeeën

Redactie
10 oktober 2022 om 10:22
Leestijd 1 minuut
Array

De Franse politica Marine Le Pen, presidentskandidaat en leider van het populistische partij Rassemblement National, heeft de regering opgeroepen zoveel mogelijk moskeeën in het land te sluiten.

Haar eis gaat veel verder dan de 24 moskeeën die de afgelopen 2 jaar al zijn gesloten in Frankrijk. Dit gebeurde op bevel van minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin.

In een interview met de Franse tv-zender BFMTV zei Le Pen deze week: “Hij (Darmanin) sluit een moskeetje hier en een moskeetje daar. Hij ontslaat daarnaast af en toe een imam, maar hij moet alle extremistische moskeeën in ons land sluiten. Per direct.”

Gevraagd naar haar criteria voor de sluiting van moskeeën zei ze dat alle moslims die “radicale retoriek” bezigen gedeporteerd moeten worden en “hun tenten” gesloten.

Vorig jaar augustus keurde de hoogste constitutionele autoriteit van Frankrijk een controversiële “anti-separatismewet” goed, die overigens stevig bekritiseerd werd omdat deze wet zich feitelijk alleen op moslims richt.


Colofon © 2024