Frankrijk

Macron richt pijlen op moslims om extreem-rechtse stemmers te trekken

Redactie
17 december 2021 om 18:03
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Pexels

De regering van Macron lijkt zich steeds meer te richten op invloed uitoefenen op de manier waarop moslims hun geloof praktiseren.

Nu de presidentsverkiezingen naderen, zoekt de Franse regering daarom naar manieren om extreemrechtse kiezers bij Zemmour weg te trekken. Zemmour, die met 13 procent van de stemmen op de vierde plaats in de peilingen staat, zegt dat de islam onverenigbaar is met Frankrijk en de Franse manier van leven. Samen met Marine Le Pen staat Zemmour op 30 procent van de stemmen tegen de 24 procent van Macron.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken kondigt daarom nu aan om begin volgend jaar een ‘Forum van de islam in Frankrijk’ te organiseren.

Al eerder oefende de regering druk uit op de Franse Moslimraad (CFCM) om een ​​handvest van ‘Republikeinse waarden’ te ondertekenen. Ook is er een controversieel ‘Handvest van Imams’ dat probeert te controleren waar moskeeën over mogen spreken in hun preken, vooral als ze vragen opwerpen over islamofobie of staatsracisme. Toespraken in moskeeën die “vijandig zijn tegen het Franse buitenlands beleid” zouden ook worden verboden.

Eerder dit jaar sprak de minister al zijn ongenoegen uit over het niet kunnen sluiten van meer moskeeën in het land. In het afgelopen jaar heeft de regering van Macron al 17 moskeeën gesloten wegens het overtreden van vage “veiligheidswetten” of het niet hebben van de juiste “veiligheidsnormen”. Nog eens 89 moskeeën staan ​​onder toezicht.

 


Colofon © 2024