Vluchtelingen

Ook 10.000 Afrikaanse studenten op de vlucht uit Oekraïne

Redactie
24 maart 2022 om 13:44
Leestijd 3 minuten
Array
Foto: Pixabay

Op het moment dat de oorlog begon, waren er volgens de Oekraïense overheid ongeveer 76.000 buitenlandse studenten in het land; 20.000 studenten uit India en 15.000 uit Afrika, en dan vooral uit Egypte, Marokko en Nigeria.

Oekraïne trok sinds de Koude Oorlog veel buitenlandse studenten aan. De Sovjet-Unie investeerde in universiteiten en hogescholen en wilde daarmee ook studenten van de pas onafhankelijke Afrikaanse staten binnenhalen, om het communistische blok te verstevigen. Vandaag, dertig jaar later, wordt Oekraïne gezien als een springplank naar de Europese arbeidsmarkt.

Zo’n 10.000 Afrikaanse studenten zouden gevlucht zijn uit Oekraïne. Maar veel van hen zitten nog vast aan de grenzen of in de steden, en de situatie wordt met de dag grimmiger.

Veel Afrikaanse landen hebben vliegtuigen ingezet naar Oekraïense buurlanden om de studenten over de grens weer naar huis te brengen en de Oekraïense regering heeft een noodlijn opgezet om Afrikaanse en Aziatische studenten te informeren.

Vanaf de eerste dagen na de inval van Rusland in Oekraïne komen er schrijnende getuigenissen binnen over discriminatie aan de grens op basis van huidskleur, die bevestigd worden door de Verenigde Naties. Op sociale media worden deze verhalen o.a. gedeeld via #AfricansInUkrain. Oekraïense vluchtelingen krijgen prioriteit. De mensen van kleur, meestal studenten, moeten vaak wachten tot de witte vluchtelingen de grens overgestoken zijn. Er wordt duidelijk segregatie gebruikt om witte Oekraïners voorrang te geven.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM) waren er in Oekraïne op het moment dat de oorlog uitbrak 470.000 buitenlanders aanwezig die geen EU-burger zijn. Die groep bestaat grotendeels uit studenten en arbeidsmigranten, maar er zijn ook vluchtelingen bij van andere oorlogen.

Terwijl deze laatste groep voor een tweede keer moeten vluchten uit een oorlogssituatie, is voor hen niet de tijdelijke beschermingsrichtlijn van kracht waardoor Oekraïense vluchtelingen geen asiel hoeven aan te vragen.

Deze beschermingsrichtlijn is ontworpen tijdens de naweeën van de oorlog in Joegoslavië en wordt nu voor het eerst sinds haar ontstaan in 2001 toegepast. De EU bevestigde dat de beschermingsrichtlijn enkel van toepassing is op Oekraïense staatsburgers, maar dat ze er alles aan doen om ook de buitenlandse vluchtelingen en studenten die in Oekraïne verblijven zo goed mogelijk op te vangen.

Bron: MO.be

Colofon © 2024