Vluchtelingen

Poolse moslims begraven Syrische jongeman die verdronk op de grens van Wit- Rusland

Redactie
17 november 2021 om 21:18
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Mwrid

Het lichaam van Ahmad al-Hasan werd gevonden in de rivier de Bug in het oosten van Polen. Volgens zijn metgezel die het overleefde, werd de jongen door een Wit-Russische bewaker gedwongen om het water in te gaan. Omdat Ahmad niet kon zwemmen, verdronk hij. Nog maar 19 jaar oud, het eind van zijn reis die begon in een Syrisch vluchtelingenkamp in Jordanië.

Ahmad werd begraven op een moslimbegraafplaats in Bohoniki, een paar kilometer van de grens met Wit-Rusland. De lokale imam kon geen traditionele wassing meer doen omdat na een maand in een mortuarium in Polen de overblijfselen van Ahmad waren vergaan. Kasim Shady, een arts uit Syrië die van Polen zijn thuis heeft gemaakt, nam de ceremonie op via zijn telefoon voor de familieleden van al-Hasan.

De afgelopen weken zijn naar verluidt elf mensen omgekomen aan de Pools-Wit-Russische grens. De crisis begon in augustus en sindsdien hebben duizenden vluchtelingen geprobeerd het Poolse grondgebied, de oostelijke grens van de Europese Unie, binnen te komen. De Poolse autoriteiten hebben aan de grens met Wit-Rusland een noodzone afgebakend, die niemand, ook geen journalisten en ngo’s, mag betreden. Als gevolg daarvan stranden de honderden vluchtelingen die Polen binnenkomen in de bossen, zonder toegang tot humanitaire hulp, voedsel en water.

Voor de lokale moslims, Tataren die al eeuwenlang in het Pools-Wit-Rusland grensgebied wonen, vormen de mensen die onderdak zoeken geen bedreiging. Zij zijn, samen met activisten in het hele land, betrokken geweest bij het verzamelen van slaapzakken en warme kleding voor vluchtelingen verspreid over de Poolse bossen.

“Er is niets goeds in deze wereld. Maar we kunnen niet opgeven. We moeten mensen ondersteunen, we moeten ze voeden’, zegt Eugenia, een lokale moslim-Tataar. “Ik had nooit gedacht dat zoiets mogelijk zou zijn.”


Colofon © 2024