Vluchtelingen

Hartverscheurend lijden van kindvluchtelingen in bossen aan Poolse grens 

Redactie
11 november 2021 om 15:48
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Ahmed Akacha

NGO werkers en activisten in Polen hebben alarm geslagen over kindvluchtelingen aan beide zijden van de grens nu de crisis zich verdiept en de weersomstandigheden verslechteren. Border Aid, een groep medische vrijwilligers die aan de Poolse grens werken, heeft tientallen kinderen behandeld, sommige met ernstige aandoeningen.

Ibrahim, een 37-jarige Syriër, vertelde Al Jazeera hoe hij op zoek naar een schuilplaats in de bossen rond Brest, een Wit-Russische stad, de vijfjarige Yusif zag snikken van de honger en kou:

“Ik zie kinderen voor mijn ogen sterven en ik kan niets doen om hen te helpen”

Ook Kaja, arts bij Border Aid, vertelt hoe schrijnend de situatie is, zelfs voor getrainde paramedici als zij: “In mijn beroep ben ik gewend aan een bepaald niveau van lijden, maar dit gaat alle perken te buiten. Mensen lijden niet als gevolg van een ziekte, maar als gevolg van een door de mens veroorzaakte tragedie die hen heeft blootgesteld aan barre omstandigheden en nalatigheid. Het feit dat gezonde mensen lijden en sterven als gevolg van geopolitiek is onaanvaardbaar.”

Magdalena, een vrijwilliger van de Poolse groep Matki na Granicę (Moeders aan de grens), schat dat het er honderden kindvluchtelingen zijn: “Alleen al in de laatste week van oktober ontvingen we aan de Poolse grens ongeveer 1.000 noodoproepen van mensen in de bossen. We moeten ze warm en veilig houden, niet in de kou en niet in de bossen. De eerste keer dat we kinderen in het bos zagen, waren we geschokt. We zagen een vrouw gehurkt zitten terwijl ze midden in de nacht een kleine baby borstvoeding gaf, en een ander driejarig kind naast haar staan. We konden dit beeld niet uit ons hoofd krijgen: een verdwaalde, verlaten borstvoedende vrouw met twee kinderen in een koud bos in the middle of nowhere.”

Arts Kaja vertelt hoe uitgeput sommige kinderen zijn, zelfs niet in staat om op te staan. Het helpt als ze de kinderen naar het ziekenhuis brengt en ze daar kunnen wachten op de beslissing van de rechtbank over voorlopige maatregelen. Met een beslissing van het hof kunnen de grenswachten hen niet meer terugdringen de grens over.


Colofon © 2024