Actueel

Moskeeverbond K7 vraagt om overname informeel onderwijsdossier minister Wiersma

Redactie
15 mei 2023 om 15:30
Leestijd 4 minuten
Array

Honderden moskeeën verenigd in het samenwerkingsverband K7 hebben een schriftelijk verzoek ingediend bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om de regie over te nemen van minister Wiersma met betrekking tot het dossier van het “informeel onderwijs”.

Aanleiding voor dit verzoek is de aanstaande bespreking in de Ministerraad van een brief over informeel moskeeonderwijs, geagendeerd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Op dezelfde dag zijn verschillende islamitische organisaties uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin de inhoud van de brief zal worden toegelicht en waar vragen gesteld kunnen worden.

De moskeeën hebben echter slechts beperkte informatie over de inhoud van de brief en hebben geen gelegenheid gehad om input te leveren vanwege de timing van de bijeenkomst. Volgens de moskeeën is deze gang van zaken niet alleen onbehoorlijk, maar ook schadelijk voor de maatschappelijke verhoudingen in Nederland.

Minister Wiersma stuurde in november een brief genaamd ‘vrij en veilig onderwijs’ naar de Tweede Kamer, waarin hij uitgebreide plannen presenteerde voor toezicht op het informeel onderwijs, zonder specifiek aan te geven waar precies de problemen liggen. De plannen werden echter niet gedeeld door de landsadvocaat, de onderwijsinspectie, andere bewindslieden en vele kerken en moskeeën. Zij vinden de plannen onuitvoerbaar, in strijd met grondrechten en polarisatie bevorderend.

Naar aanleiding van deze plannen zijn er verschillende gesprekken gevoerd. Omdat het K7-verband streeft naar constructieve relaties met de overheid, hebben ze minister Wiersma informatie verstrekt over bestaande initiatieven om de kwaliteit van het moskee-onderwijs te verbeteren. Daarnaast hebben ze een gedetailleerd voorstel gedaan aan de minister om in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Onderwijsinspectie te werken aan hoogwaardig en aantrekkelijk moskeeonderwijs.

Op dit moment vinden er nog gesprekken plaats met ambtenaren van het ministerie van OCW over deze voorstellen. In het licht daarvan vinden de moskeeën het zeer ongepast dat de minister nu met een vervolgbrief komt die deze gesprekken doorkruist. Ze hebben de indruk dat ambtelijke signalen de minister niet bereiken, omdat hij ze negeert of omdat ambtenaren bang zijn om ze aan hem door te geven, gezien berichten over zijn werkstijl en beperkte communicatieve vaardigheden.

Daarnaast staat het optreden van minister Wiersma in schril contrast met de noodzaak om het vertrouwen tussen de overheid en de moslimgemeenschap te herstellen. Dit vertrouwen is sterk afgenomen door infiltraties in moskeeën, het opnemen van donateurs van moskeeën in het frauderegister van de Belastingdienst en de problemen die moslims en islamitische organisaties ondervinden bij het openen en behouden van een bankrekening. Minister Wiersma’s handelen staat haaks op de noodzaak om dit vertrouwen te herstellen.

Aangezien het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verantwoordelijk is voor cohesie en inclusie, en ook mede-dossierhouder is voor informeel moskeeonderwijs, hebben de moskeeën nu de vraag gesteld of het ministerie van SZW de regie kan overnemen van minister Wiersma met betrekking tot het informeel onderwijs.

Tot slot speelt ook het feit dat de eerdere plannen van minister Wiersma in strijd zijn met het huidige beleidskompas van minister Weerwind een rol. Minister Weerwind is inmiddels ook schriftelijk om opheldering gevraagd over dit punt.

De moskeeën zijn van mening dat het belangrijk is om het informeel onderwijs op een constructieve manier te verbeteren. Ze benadrukken dat het herstellen van vertrouwen en het bevorderen van goede maatschappelijke verhoudingen van groot belang zijn. Ze hopen dat het ministerie van SZW hun verzoek serieus neemt en actie onderneemt om de situatie te verbeteren.

Het is nu afwachten hoe de ministers en de betrokken instanties zullen reageren op het verzoek van de moskeeën en of er verdere ontwikkelingen zullen plaatsvinden met betrekking tot het informeel onderwijs in moskeeën. De tijd dat de moslimgemeenschap passief toekijkt als haar belangen worden geschaad is in ieder geval voorbij.


Lees ook deze artikelen over Actueel

Halsema (GL) wil geen Free Palestine-shirts tijdens herdenking
Halsema (GL) wil geen Free Palestine-shirts tijdens herdenking

De stad Amsterdam neemt verregaande maatregelen om ervoor te zorgen dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam niet verstoord wordt.

 1 mei 2024
Von der Leyen (EU) belooft actie bij Israëlische inval Rafah
Von der Leyen (EU) belooft actie bij Israëlische inval Rafah

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft gezegd dat de Europese Unie in actie zal komen als Israël de met vluchtelingen gevulde stad Rafah in de Gazastrook binnenvalt.

 30 april 2024
Joods Politie Netwerk misbruikt macht tegen pro-Palestijnse mensenrechtenorganisatie
Joods Politie Netwerk misbruikt macht tegen pro-Palestijnse mensenrechtenorganisatie

Het Joods Politie Netwerk, onderdeel van de Nationale Politie, heeft burgers online geadviseerd over het doen van aangifte tegen The Rights Forum vanwege hun ‘antisemitisch aandoende’ Wob-verzoek aan universiteiten.

 28 april 2024
Joodse extremisten bestormen Al-Aqsa
Joodse extremisten bestormen Al-Aqsa

Extremistische joden hebben afgelopen woensdag het Al-Aqsa Moskee-complex in het bezette Oost-Jeruzalem bestormd.

 
Amerikaans team bouwt noodpier voor kust Gaza
Amerikaans team bouwt noodpier voor kust Gaza

In een poging om humanitaire hulp naar Noord-Gaza te brengen, is een team uit de Verenigde Staten gestart met de bouw van een noodpier langs de kust.

 26 april 2024
Jamaica erkent Palestina
Jamaica erkent Palestina

De regering van Jamaica heeft besloten om de staat Palestina formeel te erkennen.

 24 april 2024
Massagraven in Gaza ontdekt
Massagraven in Gaza ontdekt

Het zionistische bezettingsleger ontkent betrokkenheid bij de recente ontdekking van massagraven nabij twee ziekenhuizen in de Gazastrook.

 23 april 2024
Rapport: geen banden UNRWA en terrorisme
Rapport: geen banden UNRWA en terrorisme

Een onderzoek onder leiding van de voormalige Franse minister, Colonna, heeft geen bewijs gevonden voor de beschuldiging van Israël dat personeel van de VN-hulporganisatie UNRWA banden heeft met terreurorganisaties in Gaza.

 22 april 2024
Stekker gaat voortijdig uit imam-opleiding
Stekker gaat voortijdig uit imam-opleiding

Het voorgenomen plan voor een publiek gefinancierde hogere beroepsopleiding voor imams gaat niet door.

 20 april 2024
Pro-Palestina verzet op top pyramide
Pro-Palestina verzet op top pyramide

In Egypte is een demonstrant opgepakt die naar de top van de pyramide van Gizeh was geklommen om daar de Palestijnse vlag te zwaaien.

 19 april 2024

Colofon © 2024