Afghanistan

OIC herinnert Taliban aan islamitsiche educatieplicht man & vrouw

Redactie
8 september 2023 om 10:22
Leestijd 2 minuten
Array

Een delegatie van moslimgeleerden van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) heeft de Afghaanse regering eraan herinnerd dat onderwijs een “islamitische verplichting is voor zowel mannen als vrouwen”.

Dit onderwerp stond op de agenda tijdens een gesprek in Kabul tussen het OIC en de Afghaanse minister van Onderwijs, Mawlawi Habibullah Agha.

“Tijdens de vergadering benadrukten beide partijen dat onderwijs een islamitische verplichting is voor zowel mannen als vrouwen, met de consensus van de geleerden van de Ummah (moslimgemeenschap),” aldus het OIC in een schriftelijke verklaring.

Volgens de OIC arriveerde de delegatie van moslimgeleerden vorige week donderdag in Kabul om te overleggen met Afghaanse geleerden, ministers en ambtenaren van het betrokken departement.

De delegatie “benadrukte de noodzaak om alles te doen wat mogelijk is om zowel jongens als meisjes in staat te stellen zich in te schrijven voor alle niveaus en specialisaties in het onderwijs, die nodig zijn voor het Afghaanse volk. Te meer omdat het land al haar eigen kennis en kunde nodig heeft in deze kritieke fase in de Afghaanse geschiedenis,” aldus de verklaring.

Afghaanse functionarissen lieten de delegatie weten dat er momenteel hard gewerkt wordt “aan het herzien van het curriculum” en het bieden van een “veilige omgeving voor meisjes in het hele land”.

Los van de delegatie ontmoette Tarig Ali Bakhit, de gezant van de secretaris-generaal van de OIC, diverse bestuurders om in die gesprekken ook te benadrukken hoe groot het belang is van tolerantie in de islam en de ontwikkeling van zowel het individu als de gemeenschap.

Sinds de machtsovername in augustus 2021 heeft het Islamitische Emiraat Afghanistan (zoals de officiële naam nu luidt) geleidelijk wetten ingevoerd die volgens hen in overeenstemming zijn met de islamitische voorschriften inzake genderkwesties.

Verschillende leden van het OIC betwijfelden of het land dit op de juiste wijze doet. Er volgen nog enkele ontmoetingen.


Colofon © 2024