Afghanistan

Hongerdood dreigt voor 1 miljoen Afghaanse kinderen

Redactie
1 december 2021 om 12:21
Leestijd 1 minuut
Array
Foto: Kassioun

Voor elke tienduizend Afghanen zijn er vandaag amper vijf dokters of verpleegkundigen actief. Er zijn nog maar tachtig of negentig instellingen in het hele land die volledig functioneren. Een fractie van de 2.300 gezondheidsinstellingen die het land telt.

De Afghaanse zorgsector wordt bovendien extra belast door een grote instroom van patiënten die lijden aan ernstige ondervoeding, een gevolg van de economische malaise waarin het land verkeert.

Daarnaast zijn diverse Afghaanse fondsen in het buitenland bevroren als sanctie tegen de Taliban. Er is daardoor niet genoeg geld meer om de lonen uit te betalen.

Het aantal kinderen dat lijdt aan extreme ondervoeding is de laatste maanden meer dan verdubbeld. Mensen zitten thuis zonder werk en kunnen amper eten kopen. Unicef vreest een rampzalig scenario als de situatie niet snel verbetert, zeker met de strenge Afghaanse winter in aantocht.

De organisatie waarschuwt dat voor 1 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar de hongerdood dreigt.

De Belgische journalist Vranx noteert wat de artsen in het kinderziekenhuis hem meegeven: “Maak van honger en armoede geen politiek wapen in de strijd tegen de taliban, want het Afghaanse volk zal lijden, niet de politieke klasse.”


Colofon © 2024