Afghanistan

Actie nú nodig – Hongersnood voor 24 miljoen Afghanen

Redactie
29 december 2021 om 12:58
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Arvind Shakya

Graag delen we hier het artikel dat Sahar Noor in NRC schreef over de noodsituatie in haar geboorteland Afghanistan. Ze schreef het in de vorm van een brandbrief aan de Nederlandse regering, alle hulpverlenende instanties en Giro 555.

Afghaanse hongersnood vraagt om directe actie!

“Het is de grootste crisis van de 21ste eeuw. Nee, ik heb het niet over de coronapandemie. Ik heb het over de hongersnood in Afghanistan

Een hongersnood die voor meer doden en slachtoffers dan de pandemie zal zorgen als we nu niet in actie komen. De grimmig realiteit is dat 24 miljoen mensen honger lijden. Volgens Save the Children zijn 3,3 miljoen kinderen ondervoed. Als we nu niet in actie komen gaan 1 miljoen Afghaanse kinderen de lente niet halen, aldus Unicef.

Sinds de overname van de Taliban is 9 miljard dollar aan internationale banktegoeden bevroren en alle ontwikkelingshulp stopgezet. Het onvermijdelijke resultaat: de economie is ingestort. De Afghaanse economie functioneerde voorheen namelijk voor tachtig procent op hulpgelden uit het buitenland. Deze ontwikkeling dreigt de hele bevolking de afgrond mee in te trekken.

Gezinnen hebben niet het geld voor dagelijkse transacties, terwijl de prijzen voor belangrijke goederen blijven stijgen. De dodelijke combinatie van ruim 40 jaar oorlog, klimaatverandering – waardoor de winters nog strenger zijn geworden – en de Covid-19-pandemie maakt dat Afghanistan op weg is naar „de ergste humanitaire catastrofe van onze tijd”, zoals de onlangs geïnstalleerde Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock het omschreef.

We kunnen niet toestaan dat miljoenen kinderen sterven omdat we geen actie willen ondernemen.

Als we niet met urgentie handelen, zal er een vreselijke afrekening plaatsvinden. Miljoenen mensen en kinderen zullen komen te overlijden terwijl wij toekeken, nadachten over een strategie en het verzoek om hulp langs onze bureaucratie lieten gaan. Het is een race tegen de klok. Kom in actie – niet morgen, maar nu.”

Sahar Noor werkt voor BNN/Vara en gaat sinds 1994 als Afghaanse-Nederlander door het leven. Nederland is zoals ze zelf zegt “mijn thuis, mijn heden en mijn toekomst.”


Colofon © 2024