Geschiedenis

Zeer zeldzame islamitische munt gevonden

Redactie
26 oktober 2022 om 20:58
Leestijd 1 minuut
Array

Een zeldzame islamitische gouden munt, naar verluidt de eerste in zijn soort, zou voor meer dan 1 miljoen pond kunnen worden verkocht wanneer hij later deze week onder de veilinghamer gaat.

De gouden dinar is afkomstig uit de 6e eeuw, de tijd van het Umayyad Kalifaat. Munten uit die periode komen op zich veel voor, maar de Arabische zin op de betreffende dinar is naar verluidt zeer zeldzaam.

“Ma’din Amir al-Mu’minin”, wat “Commandant der Gelovigen” betekent, was de officiële titel van de heerser van de moslimgemeenschap toen.

Volgens de Classical Numismatic Group (CNG), die de veiling organiseert, was de munt ongeveer drie jaar in gebruik. Volgens het bedrijf is het de eerste munt uit de jaren 711-712. De munt wordt geschat op 700.000 pond, maar kan volgens het CNG meer dan 1 miljoen pond opbrengen.

Stephen Lloyd, specialist in islamitische munten bij het CNG voegt hier aan toe: “De kleine Umayyaden dinars zijn prachtige, zeldzame munten, ooit in zeer beperkte hoeveelheden geslagen, wat hun huidige grote waarde bepaalt.”

De munt zal 27 oktober op de islamitische veiling van CNG in Londen onder de hamer gaan.


Colofon © 2024