Geschiedenis

Ontdekking van 1300 jaar oude lemen moskee in Irak

Redactie
27 november 2021 om 13:00
Leestijd 1 minuut
Array

Een opgravingsteam van lokale Iraakse archeologen en teamleden van het British Museum in Londen, heeft een lemen moskee ontdekt waarvan de basis dateert uit het jaar 60 na Hijra (679 na Christus). De moskee, ontdekt in de stad al-Rafa’i in het archeologisch rijke gebied Dhi Qar in het zuiden van het land, ligt midden in een woonwijk. De moskee is ongeveer acht meter (26 voet) breed en vijf meter (16 voet) lang.

Ali Shalgham, hoofd van het Iraakse team, heeft de vondst “een van de belangrijkste en grootste ontdekkingen” genoemd, omdat de moskee dateert uit de beginjaren van de islam en geheel van leem is gemaakt. Er zijn maar weinig archeologische religieuze vindplaatsen ontdekt die dateren uit het Omayyaden-tijdperk dat duurde tot 750 na Christus. Er zijn vaak maar weinig overblijfselen van de gebouwen over als gevolg van erosies door water, wind en regen.

Dhi Qar herbergt een groot aantal archeologische vindplaatsen, waaronder de site van Ur, een Sumerische stadstaat in het oude Mesopotamië, volgens velen beschouwd als de geboorteplaats van de profeet Ibrahim (Abraham)


Colofon © 2024