India

India: Hindoeleiders roepen op tot uitroeien moslims

Redactie
27 december 2021 om 16:55
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: reportwire

De politie in de Noord-Indiase deelstaat Uttarakhand is een onderzoek gestart naar het oproepen van geweld tegen moslims. Dit zou zijn gebeurd tijdens een bijeenkomst half december in de stad Haridwar, waar hindoeïstische religieuze leiders provocerende toespraken deden.

De video’s van deze bijeenkomst gingen afgelopen week viraal. In de politiezaak wordt slechts één man genoemd: Waseem Rizvi, een moslim die zegt dat hij zich tot het hindoeïsme heeft bekeerd en nu bekend staat als Jitendra Narayan Tyagi. Op social media zijn echter veel van de sprekers op de video’s geïdentificeerd als belangrijke religieuze leiders die vaak worden gezien in het gezelschap van ministers en leden van de partij van premier Narendra Modi.

Op de video is een spreker te horen die het Indiase leger, politici en hindoes vraagt om te doen wat in Myanmar is gedaan, daarmee verwijzend naar het dodelijke geweld tegen Rohingya-moslims.

Een andere spreker vraagt aan hindoes om wapens op te pakken om hun religie te ‘beschermen’ tegen moslims. De politie meldt dat dergelijke provocerende uitspraken verkeerd zijn en heeft gevraagd om de video’s op sociale media te blokkeren.

Activisten zeggen dat het aantal haatmisdrijven tegen moslims en andere minderheden is toegenomen sinds in 2014, toen Modi voor het eerst aan de macht kwam.

 


Colofon © 2024