India

Militante hindoes verhinderen gebed moslims

Redactie
8 december 2021 om 12:38
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Getty Images

Sinds half september verstoort de militante hindoe-groep JHSC (Joint Hindu Struggle Committee) het vrijdaggebed van moslims in de Indiase stad Gurugram.

Gurugram, beter bekend onder zijn oudere naam Gurgaon wordt geregeerd door de BJP, de populistische partij van premier Narendra Modi, en onderhoudt goede contacten met de JHSC.

Het vrijdagmiddaggebed van de moslims wordt noodgedwongen in de buitenlucht gehouden. Altaf Ahmad, leider van de plaatselijke moslimgemeenschap, geeft aan dat er al jaren een tekort is aan moskeeën in de regio:

“Er wordt echter geen toestemming gegeven voor de bouw van nieuwe gebedshuizen en het aantal openbare plekken waar het was toegestaan om te bidden, is sinds 2018 teruggebracht van 108 naar slechts 20.”

Ondertussen verhindert de JHSC de moslims om op de overgebleven plekken te bidden. Dit gebeurt onder meer door blokkades met auto’s, wegversperringen, het verstoren van het reeds gestarte gebed en zelfs het uitstrooien van koeienmest.

Rajiv Mittal, woordvoerder van de JHSC, vertelt aan Al Jazeera: “We hebben niets tegen moslimgebeden in moskeeen of op privaat terrein, we willen het echter niet in se openbare ruimte zien.”

Door de bedreigingen, versperringen en intimidatie van de moslimminderheid nemen de spanningen in de stad toe en staat het recht van de vrijheid van godsdienst stevig onder druk.


Colofon © 2024