politiek

Haagse moslimpartijen vormen eenheid tot gemeenteraadsverkiezing

Redactie
14 december 2021 om 15:24
Leestijd 2 minuten
Foto: Omroep West/Maarten Brakema

De Haagse gemeenteraad telt drie partijen die zich vooral richten op de islamitische kiezer: NIDA, Islam Democraten en Partij van de Eenheid. De eerste twee partijen gaan tot de verkiezingen van maart volgend jaar nauw samenwerken in de Haagse gemeenteraad. Ze hebben besloten om over onderwerpen hetzelfde stemmen, ze houden gemeenschappelijke fractievergaderingen en voeren ook namens elkaar het woord.

Volgens de partijen geven ze daarmee gehoor aan de wensen van de achterban, die vraagt om ‘eenheid’.

Raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid is al enige tijd niet meer aanwezig bij vergaderingen in het stadhuis en liet al eerder weten uit de politiek te stappen. Ook de andere partijen stoppen na de komende verkiezingen. Islam Democraten gaat op in DENK. Ook NIDA heeft al eerder dit jaar bekend gemaakt niet meer actief te blijven in de politiek, maar een maatschappelijke organisatie te worden.

De huidige fractieleiders van NIDA zeggen verder dat zij deelname van DENK aan de komende gemeenteraadverkiezingen gaan steunen. Ook dat doen zij naar eigen zeggen op verzoek van hun achterban. ‘Zo geven wij ook antwoord op de oproep vanuit de gemeenschap die graag één partij ziet die hen vertegenwoordigt. Ik heb mij ingezet voor deze eenheid en ben blij dat dit nu meer vorm krijgt’, aldus Tahsin Çetinkaya van de Islam Democraten in een verklaring.

DENK-lijsttrekker Nur Icar zegt blij te zijn met de samenwerking tussen de partijen en de steun die zijn partij krijgt.

‘Sinds de oprichting van de partijen is er altijd een roep geweest naar eenheid, in plaats van die versplintering. Ik ben blij dat iedereen dat nu heeft omarmd.’


Colofon © 2022