Politiek

Bij1 roept gemeente Amsterdam op om CIDI in de ban te doen

Redactie
11 december 2021 om 19:33
Leestijd 2 minuten
Foto: Kireyonok Yuliya

‘De samenwerking met CIDI (het Centrum Informatie en Documentatie Israël) wordt per direct verbroken’, schrijft BIJ1 Amsterdam in haar concept-verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

Dit, omdat het CIDI desinformatie over ‘het koloniale beleid van Israël’ zou verspreiden.

“Amsterdam ziet het CIDI als dé autoriteit op het gebied van antisemitisme, en haalt stelselmatig onderzoeken van het CIDI aan. Ook werken het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) en het CIDI nauw met elkaar samen”, aldus en woordvoerder van BIJ1 Amsterdam. “Deels kloppen die rapporten natuurlijk wel. Maar wij beschouwen Israëlkritiek niet als antisemitisme. We hebben uiteraard geen probleem met Joodse invloed in het bestrijden van antisemitisme, wel met een organisatie die vooral de belangen van de apartheidsstaat Israël behartigt.”

BIJ1 wil ook dat de Dodenherdenking van 4 mei anders wordt. Die is nu volgens het concept-programma ‘in de basis racistisch en onvolledig’.

Er wordt geen verantwoordelijkheid wordt genomen voor ‘Nederlands oorlogsgeweld en medeplichtigheid aan internationale terreur’. Want ‘nog steeds worden Indonesische, Surinaamse, Koreaanse, Iraakse (…) slachtoffers van Nederland (of door Nederland ondersteund) oorlogsgeweld niet herdacht’.

“Wij zijn uiteraard voor het herdenken van de Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog”, zegt BIJ1 Amsterdam. “Maar een Dodenherdenking moet ook een moment zijn van kritische zelfreflectie, waarin we ook stilstaan bij het leed dat Nederland heeft veroorzaakt.” Antisemitisme is een probleem dat BIJ1 wel degelijk onderkent. “Als je antisemitisme écht wil bestrijden, dan moet je niet Israël gaan verdedigen. Je moet kijken naar extreemrechts, waar het echte antisemitisme vandaan komt. We moeten vooral samen met onze Joodse landgenoten een sterk en solidair links blok zijn tegen het gevaarlijke antisemitisme van extreemrechts.’


Colofon © 2022