politiek

TV-chirurg dr. Oz mogelijk eerste moslim in Amerikaanse senaat

Redactie
8 december 2021 om 12:59
Leestijd 2 minuten
Foto: Pexels

Mehmet Oz (61 jaar) is de zoon van Turkse immigranten en was een bekende hartchirurg en hoogleraar geneeskunde aan de Columbia University voordat hij nationale bekendheid kreeg op televisie. Waar hij eerst een regelmatige gast was in de talkshow van Oprah Winfrey, kreeg hij in 2009 zijn eigen programma “The dr. Oz Show”. 

Oz is lid van de Republikeinse Partij en heeft zich kandidaat gesteld voor een zetel in de senaat, de Amerikaanse Eerste Kamer. Als hij de nominatie binnen de eigen gelederen wint, zal hij de eerste moslim zijn die namens één van de twee grote Amerikaanse politieke partijen (de Republikeinen en de Democraten) wordt voorgedragen voor een Senaatszetel.

Bij het grote publiek in Amerika is men niet bekend met de religieuze achtergrond van dr. Oz.  Maar hij staat dit jaar wel als een van de 40 Amerikanen in de lijst van ’s werelds 500 meest invloedrijke moslims, een jaarlijkse index die wordt opgesteld door het Royal Islamic Strategic Studies Centre, een Jordaanse denktank.

Van de achtergrond van Oz is bekend dat zijn moeder opgroeide in de seculiere traditie van Kemal Ataturk en dat zijn vader een praktiserende moslim was. In het televisieprogramma ‘Faces of America’ zei Oz een aantal jaar geleden dat hij als jonge adolescent rebelleerde tegen zijn ouders en zich als het ware afkeerde van beide tradities. De islam bleef hem echter inspireren en uiteindelijk vond hij zijn rust in het soefisme.

 


Colofon © 2022