Oeigoeren

Apple stopt de samenwerking met OFilm vanwege Oeigoeren

 Redactie  20 maart 2021 om 13:35  Leestijd 1 minuut
Foto: 17news

Volgens ingewijden stopt Apple de samenwerking met OFilm Group, een Chinees bedrijf dat gebruik zou hebben gemaakt van Oeigoerse dwangarbeiders. Volgens een bron van persbureau Bloomberg zou Apple de contracten met het bedrijf om die reden al enkele maanden geleden hebben stopgezet.

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in China die volgens verschillende mensenrechtenorganisaties stelselmatig worden opgesloten, mishandeld, verkracht en zelfs gedood vanwege hun islamitische identiteit. De Tweede Kamer bestempelde de situatie als een genocide (volkerenmoord).

Het is niet de eerste keer dat Apple betrapt wordt op samenwerkingen met bedrijven die de rechten van Oeigoeren ernstig schenden. The Washington Post berichtte afgelopen december nog dat Apple en Tesla gebruik zouden maken van Oeigoerse dwangarbeiders. In een rapport van Australian Strategic Police Institue (ASPI) worden nog 81 andere grote bedrijven genoemd die gebruikmaken van fabrieken waar Oeigoeren worden gedwongen te werken. Onder andere Google, Amazon en BMW worden ook genoemd.


Colofon © 2021