Column

Het is kerst. Schiet op moskeeën

16 januari 2022 om 16:27
Leestijd 3 minuten
Array
Foto: Alarab

Wanneer je met de auto van Sarajevo naar Srebrenica rijdt, zie je pas laat het Srebrenica Memorial bij Potočari. Maar wanneer je er bent, kun je moeilijk om een benauwd, beklemmend gevoel heen als je de velden met de witte gedenkstenen ziet. 8.372 dat is het kille getal dat staat voor de mensen die hier worden herdacht vanwege de genocide in 1995. Deze genocide werd en wordt mede gelegitimeerd door de politieke retoriek van Servische leiders. In hun streven naar een etnisch-religieus zuiver territorium zagen zij de islam als een vreemde, buitenlandse en buitensporige religie en moslims als een bevolkingsgroep die er ‘dus’ niet thuishoorden.

Bosnië heeft na het vredesakkoord van Dayton uit 1995 een complexe politieke situatie met de Bosnisch-Servische Republika Srpska als één van de onderdelen van Bosnië. De belangrijkste politicus daar is Milorad Dodik; sinds 2018 lid van het driehoofdige presidentschap van Bosnië. Ten tijde van de oorlog in de jaren ’90 nog gezien als de gematigde oppositie tegen Karadzic, maar inmiddels verklaart Dodik dat Republika Srpska niet bij Bosnië zou horen, een eigen leger nodig heeft, en hij spreekt over ‘zogenaamde slachtoffers van Srebrenica’.

Dodik’s uitlatingen dreigen Bosnië in een nieuwe crisis te storten. Een crisis die niet alleen van Bosnisch-Servische makelij is. Dodik krijgt steun van Servië en van Rusland en hij heeft warme banden ontwikkeld met leiders van racistische extreemrechtse politici in Europa zoals de Hongaarse premier Orban. Ook de Oostenrijkse ÖVP en de Franse Marine Le Pen lijken Dodik te steunen. Samen met vertegenwoordigers van Rusland en China waren leden van Le Pen’s partij aanwezig bij de ‘viering’ van 30 jaar Republika Sprska; in feite het vieren van het resultaat van de etnische zuivering en genocide. Voor Dodik, Le Pen en Orban geldt dat het feit dat de Bosniakken gezien worden als moslim voldoende reden is om ze niet in Europa te willen hebben.

Het optreden van Dodik, de brede steun die hij krijgt vanuit de EU en Rusland en van extreemrechts, vormen een fundamentele bedreiging voor Bosnië en de rest van de regio. En ook daarbuiten. Al eerder, zagen we hoe de extreemrechtse retoriek van Servische nationalisten bijvoorbeeld de aanslagen op de moskeeën in Christchurch (N-Z) inspireerde. Dat extreemrechtse Servische nationalisten zich gesterkt voelen zagen we in de recente openlijke manifestatie:

“Het is kerst, het is kerst. Schiet op de moskeeën.”

Nederland heeft een historische schuld aan Bosnië: “Srebrenica is ook Nederlandse geschiedenis”. Zeker Nederlandse politici zouden niet weer de ogen moeten sluiten en dienen nu aan de bel te trekken binnen de EU om te voorkomen dat ook daar islamofobe politiek meer voet aan de grond krijgt.

 

De meningen geuit in de columns behoren toe aan de individuele auteurs en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de standpunten van IslamOmroep.