Actueel

Netanyahu wijst op vriendschap Saoedi-Arabië en toont kaart zonder Palestina

Redactie
23 september 2023 om 10:19
Leestijd 2 minuten
Array

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde gisteren tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties een nieuwe kaart waarop Palestina is uitgewist.

Op de kaart was een “nieuw Midden-Oosten” te zien, waarin de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook als onderdeel van Israël werden weergegeven.

Na de gewelddadige oprichting van Israel in 1948, op 80% van het historische grondgebied van Palestina, hadden de Israëlische autoriteiten geen zeggenschap over de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en de Gazastrook. Tijdens de oorlog van 1967 bezette het Israëlische leger echter ook die delen en doet dat tot op de dag van vandaag.

Het toe-eigenen van Palestijns grondgebied, en soms ook land dat toebehoort aan Syrië en Libanon, op Israëlische landkaarten is gebruikelijk onder aanhangers van het idee van Eretz Yisrael (Groot-Israël). Dit concept houdt in dat al deze gebieden eigenlijk van één grote zionistische staat zijn.

Eerder dit jaar hield Bezalel Smotrich, de Israëlische minister van Financiën, ook al een redevoering waar op de achtergrond een kaart te zien was waarop Palestina, Libanon en Syrië deel uitmaakten van Groot-Israël. Tijdens hetzelfde evenement beweerde hij tevens dat er “niet zoiets bestaat als Palestijnen”.

Het gebruik van dergelijke kaarten door Israëlische functionarissen komt op een moment dat de ultranationalistische regering van Netanyahu, stappen heeft ondernomen die door experts worden beschouwd als “de jure annexatie” van het bezette Westelijke Jordaanoever. De term ‘de jure’ is een juridische term die een praktijk beschrijft zoals die in de wet wordt erkend.

Tijdens de presentatie van de kaart op vrijdag promootte Netanyahu enthousiast de herinrichting van de regio op basis van de nieuwe “vriendschappen” die het land aanknoopt met verschillende Arabische landen, waaronder nu ook Saoedi-Arabië.


Lees ook deze artikelen over Actueel

EU-buitenlandchef:  “inval Rafah zal leiden tot verwoesting”
EU-buitenlandchef: “inval Rafah zal leiden tot verwoesting”

Josep Borrell, de EU-buitenlandchef, stelde op X (voorheen Twitter) dat “een grondoperatie in Rafah aan het concretiseren is”.

 8 mei 2024
Israël verbiedt Al Jazeera
Israël verbiedt Al Jazeera

Op bevel van de Israëlische autoriteiten zijn alle kabel- en satellietuitzendingen van Al Jazeera geblokkeerd en hebben journalisten in Oost-Jeruzalem hun werkzaamheden moeten staken.

 5 mei 2024
Moskeekoepels roepen Halsema op: benoem Gaza en stop dubbele maat
Moskeekoepels roepen Halsema op: benoem Gaza en stop dubbele maat

De K7, het nationale samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, doet een dringende oproep aan burgemeester Halsema om tijdens de Nationale Dodenherdenking aandacht te besteden aan de schrijnende situatie in Gaza.

 3 mei 2024
Halsema (GL) wil geen Free Palestine-shirts tijdens herdenking
Halsema (GL) wil geen Free Palestine-shirts tijdens herdenking

De stad Amsterdam neemt verregaande maatregelen om ervoor te zorgen dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam niet verstoord wordt.

 1 mei 2024
Von der Leyen (EU) belooft actie bij Israëlische inval Rafah
Von der Leyen (EU) belooft actie bij Israëlische inval Rafah

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft gezegd dat de Europese Unie in actie zal komen als Israël de met vluchtelingen gevulde stad Rafah in de Gazastrook binnenvalt.

 30 april 2024
Joods Politie Netwerk misbruikt macht tegen pro-Palestijnse mensenrechtenorganisatie
Joods Politie Netwerk misbruikt macht tegen pro-Palestijnse mensenrechtenorganisatie

Het Joods Politie Netwerk, onderdeel van de Nationale Politie, heeft burgers online geadviseerd over het doen van aangifte tegen The Rights Forum vanwege hun ‘antisemitisch aandoende’ Wob-verzoek aan universiteiten.

 28 april 2024
Joodse extremisten bestormen Al-Aqsa
Joodse extremisten bestormen Al-Aqsa

Extremistische joden hebben afgelopen woensdag het Al-Aqsa Moskee-complex in het bezette Oost-Jeruzalem bestormd.

 
Amerikaans team bouwt noodpier voor kust Gaza
Amerikaans team bouwt noodpier voor kust Gaza

In een poging om humanitaire hulp naar Noord-Gaza te brengen, is een team uit de Verenigde Staten gestart met de bouw van een noodpier langs de kust.

 26 april 2024
Jamaica erkent Palestina
Jamaica erkent Palestina

De regering van Jamaica heeft besloten om de staat Palestina formeel te erkennen.

 24 april 2024
Massagraven in Gaza ontdekt
Massagraven in Gaza ontdekt

Het zionistische bezettingsleger ontkent betrokkenheid bij de recente ontdekking van massagraven nabij twee ziekenhuizen in de Gazastrook.

 23 april 2024

Colofon © 2024