Verenigde Naties

Nederland stemt niet voor “staakt het vuren”

Redactie
28 oktober 2023 om 10:26
Leestijd 1 minuut
Array

Nederland heeft zich in een nachtelijke VN-vergadering onthouden van stemming over een VN-resolutie die opriep tot een onmiddellijke wapenstilstand en humanitaire hulp voor Gaza.

De resolutie, ingediend door Jordanië, kreeg steun van 120 landen, maar Nederland behoorde tot de 45 landen die niet voor of tegen stemden. Nederland onthield zich van stemming. De woordvoerder was van mening dat belangrijke elementen ontbraken in de tekst. Men wilde ook dat er in de tekst zou staan dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen en dat alle gijzelaars vrijgelaten moeten worden.

Het feit dat Nederland zich onthield van stemming zorgt terecht voor veel kritiek, zelfs van personeel bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Andere Europese landen, zoals België en Frankrijk, stemden wel voor de resolutie.

Naast Israël stemden onder meer ook de Verenigde Staten, Kroatië, Guatemala en verschillende kleine eilandjes expliciet TEGEN de resolutie.

Uiteindelijk heeft het aangenomen voorstel geen directe gevolgen, maar dient ze als een duidelijk en krachtig signaal van de internationale gemeenschap aan het zionistische regime.


Colofon © 2024