Verenigde Naties

VN-rapport: situatie Palestina onhoudbaar

Redactie
25 januari 2023 om 15:43
Leestijd 2 minuten
Array

Afgelopen donderdag verscheen het jaarlijkse rapport van UNWRA, de VN-vluchtelingenorganisatie die zich sinds de oprichting in 1949 inzet voor de ontheemde Palestijnen.

De organisatie stelt dat het cumulatieve effect van de 15 jaar durende blokkade van Gaza, de terugkerende vijandelijkheden en de gevolgen van de bezetting op de Westelijke Jordaanoever, een structurele ramp hebben veroorzaakt. In eerste instantie op humanitair, maar ook op economisch gebied.

Zo is 46,6% van de beroepsbevolking werkloos, kampt inmiddels 64,4% van de huishoudens met voedselonzekerheid en leeft maar liefst 81,5% van de inwoners van Gaza onder de nationale armoedegrens. Verder tellen Gaza en de Westbank nu 27 vluchtelingenkampen, werden er alleen vorig jaar al 776 Palestijnse bouwwerken vernietigd (met honderden daklozen tot gevolg), vielen er meer dan 5.000 Palestijnse gewonden en 104 doden door agressie van Israëlische soldaten en kolonisten. Ook maakt men melding van de desastreuze gevolgen van de bezetting voor het onderwijs aan kinderen en de fysieke en mentale gezondheid van de gehele bevolking.

Het rapport stelt tot slot expliciet dat de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied “onwettig is op grond van het internationaal recht, gezien het permanente karakter ervan en de door Israël ondernomen acties om delen van het land de facto en de jure te annexeren”.

De organisatie vraagt voor de internationale gemeenschap $345 miljoen aan noodhulp voor de 1,2 miljoen Palestijnse vluchtelingen in 2023.


Colofon © 2024