Koranschennis

Turkije ontbiedt Nederlandse diplomaat

Redactie
21 augustus 2023 om 20:45
Leestijd 1 minuut
Array

De Turkse autoriteiten hebben een Nederlandse diplomaat van de ambassade in Ankara op het matje geroepen. Aanleiding is de zogenaamde “demonstratie” waarbij Pegida-voorman Edwin Wagensveld in Den Haag een Koran verscheurde voor de Turkse ambassade. Dit leidde tot grote consternatie en een tegendemonstratie, waarbij de emoties hoog opliepen.

Volgens de Turkse tv-zender TRT Haber kreeg de diplomaat te horen dat Turkije zulke acties maximaal veroordeelt. Naast de Nederlandse werd ook een Deense diplomaat ontboden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook dit hield verband met schending van de Koran.

Demissionair minister Yesilgöz noemde Wagensvelds actie vooraf “sneu”, maar stelde tevens dat het wel mag. Dit laatste wordt echter openlijk en steeds vaker betwijfeld door diverse landen maar ook door professor Zwart, hoogleraar cross cultureel recht aan de Universiteit Utrecht. Europees recht verplicht immers opruiing en haatzaaien tegen te gaan. Tevens ligt er een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat stelt dat het beschadigen van voorwerpen van religieuze verering niet valt onder de vrijheid van meningsuiting.


Colofon © 2024