Koranschennis

Denemarken wil Koranverbrandingen aanpakken

Redactie
1 augustus 2023 om 10:30
Leestijd 1 minuut
Array

Het OIC (de Organisatie voor Islamitische Samenwerking) heeft Denemarken opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de verbrandingen van de Koran.
De Deense overheid heeft hierop verrassend gezegd dat zij bezig is om te kijken welke “juridische” maatregelen er mogelijk zijn.

De OIC-leden hebben onlangs hun zorgen uitgesproken over de herhaalde, toegestane Koranverbrandingen onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. De Deense autoriteiten hebben aangegeven de verbrandingen eveneens te veroordelen maar een andere juridische context te hebben dan veel andere landen. Het nemen van maatregelen vergt eerst een wijziging van de wet of het ontwerpen van een geheel nieuwe wet. Er wordt gezinspeeld op het laatste. Denemarken gaf tot slot ook aan de samenwerking met de OIC graag te behouden en dat de verbrandingen absoluut niet de waarden van de Deense samenleving vertegenwoordigen.

Er is een forse toename van islamofobe protestacties in Europa. De recente incidenten hebben geleid tot spanningen en protesten. Pakistan, Qatar, Turkije, Marokko en enkele andere landen veroordelen de incidenten als provocaties.

Eerder heeft de OIC de speciale gezant van Zweden geschorst vanwege een vergelijkbaar incident.


Colofon © 2024