hijab

Marokkaanse eerste voetbalster met hijab op WK

Redactie
15 juli 2023 om 11:31
Leestijd 2 minuten
Array

De Marokkaanse Nouhaila Benzina zal door het dragen van een hijab geschiedenis schrijven tijdens het WK vrouwenvoetbal dat 24 juli begint.

Eerder al droegen diverse dames de hijab bij de junioren maar de de 25-jarige maakt nu, tijdens de wedstrijd Marokko – Duitsland, de weg vrij voor andere topsporters om dit voorbeeld te volgen op het hoogste niveau.

De Leeuwinnen van de Atlas – zoals de bijnaam van het team luidt – schreven vorig jaar ook al geschiedenis toen ze als eerste Noord-Afrikaanse en als eerste islamitische land in de finale van het Afrikaans continentaal vrouwentoernooi kwamen. Men versloeg in de halve finale de 11-voudige kampioen en titelverdediger Nigeria.

In 2007 verbood de FIFA alle hoofddeksels omdat ze het kledingstuk ‘een veiligheidsrisico’ vonden. Zeven jaar later hief het bestuursorgaan het verbod op, maar veel landen en bonden, onder meer die van Frankrijk (FFF), sluiten nog steeds hijabi-speelsters uit van deelname aan de sport.

Nog maar twee weken geleden bevestigde de hoogste Franse administratieve rechtbank het verbod van de FFF op het dragen van hijabs tijdens voetbalwedstrijden, waarbij de regeling “passend” werd genoemd.

Van de 736 speelsters op het eindtoernooi voor dames zal Benzina de enige zijn die een hijab draagt, maar de impact die ze buiten het veld zal hebben, zal door miljoenen over de hele wereld worden gevoeld.


Colofon © 2024