hijab

Moskeekoepels: verbod hoofddoek politie in strijd met Europees recht

Redactie
28 juni 2023 om 18:42
Leestijd 2 minuten
Array

De K7, het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels en MPO, stellen dat het hoofddoekverbod voor politieagenten in strijd is met Europees recht.

Minister Yesilgöz van J&V laat, op grond van een aangenomen PVV-motie, de kledingvoorschriften voor politieagenten in uniform aanpassen waardoor het dragen van een hoofddoek (hijab), maar ook bijvoorbeeld een keppeltje, niet langer is toegestaan. De nieuwe richtlijn gaat in vanaf 1 juli. Het achterliggende idee is dat de overheid hierdoor neutraliteit zou uitstralen.

Professor Tom Zwart, hoogleraar cross-cultureel recht aan de Universiteit Utrecht en juridisch adviseur van het samenwerkingsverband, zegt over de nieuwe richtlijn:

“Het Europees recht verplicht overheden de hoofddoek toe te staan. Wel zijn er enkele uitzonderingen, als kan worden aangetoond dat daarvoor een oprechte noodzaak bestaat. Die oprechte noodzaak legt een zware bewijslast op de werkgever. De indruk hebben is niet genoeg, je moet het bewijzen. Zolang dat niet het geval is staat het iedere moslima vrij een hijab op het werk te dragen. Ook als politieagent.”

De aanvulling op de bestaande richtlijn staat hiermee haaks op Europees recht en werkt tevens ongemakkelijke situaties in hand, waarbij een moslima met hijab op het werk verschijnt terwijl de werkgever denkt dat dit niet is toegestaan. Verder vormt het ook nog eens een belemmering voor de politie om het broodnodige nieuwe personeel aan te trekken. Tot slot lijkt het genoemde “neutraliteitsargument” ietwat arbitrair. Zo is de hoofddoek in onder meer Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada, allen seculiere landen, wel toegestaan bij de politie. Voorts betreuren de koepels dat het ministerie uitgerekend tijdens het Offerfeest, een hoogtepunt in het islamitisch jaar, met deze bekemdmaking komt.

Het lijkt al met al alsof de minister een achterhoede gevecht voert. In plaats van zich in te graven zou het ministerie beter kunnen nadenken over hoe de hijab geïntegreerd kan worden in het uniform. Bij de politie, maar ook bij de boa’s.


Colofon © 2024