Eid al-Adha

Moslims over de hele wereld vieren Eid al-Adha

Redactie
28 juni 2023 om 15:18
Leestijd 2 minuten
Array

Eid al-Adha, ook wel het Offerfeest genoemd, is dinsdagavond voor ongeveer 2 miljard moslims begonnen en vormt één van de twee belangrijkste jaarlijkse feestdagen in de islam.

Het feest, dat plaatsvindt op de laatste dagen van de hadj – de pelgrimstocht naar Mekka – is een vreugdevolle aangelegenheid die door moslims over de hele wereld wordt gevierd om de geloofstest van de geliefde profeet Ibrahim (vzmh) te herdenken.

Tijdens het driedaagse feest slachten moslims over de hele wereld een dier – een geit, schaap, stier of kameel – waarbij men in de regel een derde voor zichzelf houdt, een derde aan vrienden en familieleden geeft en een derde aan liefdadigheid.

Het ritueel is een herinnering en symbolische uitdrukking van de bereidheid van Ibrahim (vzmh) – in de joodse en christelijke traditie bekend als Abraham – om zijn zoon Ishmael op te offeren om gehoorzaamheid aan Allah te tonen.

Zoals gesteld vindt het feest plaats in de laatste dagen van de hadj. Dit jaar namen meer dan 1,8 miljoen moslims hier deel aan. De hadj wordt al sinds de tijd van de Profeet (vzmh) elk jaar gehouden, zelfs in tijden van oorlogen en andere onrust. Sommige pelgrims sparen hun hele leven voor de reis of wachten jaren voordat ze een vergunning krijgen.


Colofon © 2024