Islam

Baanbrekende Koranrecitatiewedstrijd Saoedi-Arabië

Redactie
7 april 2023 om 17:06
Leestijd 2 minuten
Array

Saoedi-Arabië organiseert ‘Itr Elkalam’, een zeer prestigieuze wedstrijd ter ere van de vastenmaand Ramadan.

Het programma, dat uit vier rondes bestaat, is een wedstrijd tussen de beste Koranreciteurs en adhan-uitvoerders van de islamitische wereld.

Het programma kent een ‘toernooi-achtige opzet’. Zo begon men met 36 kandidaten in de eerste ronde. Hiervan bleven er in de tweede ronde nog 18 kandidaten over. De derde ronde kende nog 12 deelnemers en inmiddels is het programma aanbeland in de finaleronde, waarin acht finalisten strijden om de titel van de beste Koranreciteur en beste adhan-uitvoerder.

De finalisten zijn verdeeld in twee categorieën: vier voor Koranrecitatie en vier voor adhan-uitvoering.

Marokko heeft twee kandidaten in de race, waaronder Al-Dughri, die zal strijden tegen drie andere reciteurs in de Koranrecitatiecategorie.

De winnaars zullen worden beloond met een enorme geldprijs. In totaal is er een prijzenpot van maar liefst 33,7 miljoen DH (€ 3,2 miljoen), de hoogste in de geschiedenis van Koranrecitatiewedstrijden.

De winnaar van de Koranrecitatie zal 8,1 miljoen DH (€ 800.000) ontvangen, terwijl de winnaar van de adhan 5,4 miljoen DH (€ 530.000) zal ontvangen. De rest van het prijzengeld zal worden verdeeld onder de andere zes finalisten.

‘Itr Elkalam’ is een initiatief van de Saoedische entertainmentautoriteit
dat niet alleen tot doel heeft om de beste Koranreciteurs en adhan-uitvoerders te selecteren, maar ook om de rijke islamitische culturele geschiedenis en tradities te vieren.


Colofon © 2024