Bekeren

Bekende Oosters-katholieke monnik wordt moslim

Redactie
26 februari 2023 om 20:23
Leestijd 2 minuten
Array

De bekende Oosters-katholieke monnik, pater Hilarion Heagy, heeft zich bekeerd tot de islam.

De in Californië geboren geestelijke geniet onder zijn volgelingen groot aanzien en staat bekend als een vriendelijke, geduldige en zeer vrome man. Zijn publieke aankondiging is dan ook hard aangekomen in christelijke kringen. Zo spreekt één van de grootste katholieke websites ter wereld, catholic.com, van het verlies van een dierbare voorman en vriend van de kerk.

Hilarion zelf laat op zijn persoonlijke webpagina weten dat zijn bekering tot de islam eigenlijk een “terugkeer naar de islam” is en dat het voelt “als een thuiskomst”. Hij gaat verder: “Dit is wat ik diep in mijn hart altijd heb geloofd maar nooit kon plaatsen.” Zijn getuigenis wordt vooraf gegaan door een ayat uit de Koran (7:172), die dit idee ook theologisch ondersteunt:

“En (gedenk) toen jouw Heer het nageslacht van de Kinderen van Adam uit hun lendenen nam, en hen deed getuigen over zichzelf (en Hij zei:) “Ben Ik niet jullie Heer?” Zij zeiden: “Jazeker, dat getuigen wij.” Opdat jullie op de Dag van de Opstanding niet zullen zeggen: “Wij waren hieromtrent achtelozen.”

De nieuwe broeder geeft tevens aan hoe hij ontvangen is in de ummah:

“De moslimgemeenschap heeft mij ongelooflijke warmte en gastvrijheid getoond, zowel persoonlijk als online. Een dergelijke gastvrijheid heb ik nog nooit meegemaakt. De toekomst is onzeker voor mij. Er komt altijd wat angst bij kijken als je een sprong in het duister waagt. En toch ervaar ik een enorme innerlijke rust. Een grote vreugde. Het proces van groeien in het geloof begint nu.”

Inmiddels heeft de voormalige katholieke monnik zijn naam veranderd in Said Abdul Latif.


Colofon © 2024