Discriminatie

Hof verbiedt etnisch profileren marechaussee

Redactie
14 februari 2023 om 22:47
Leestijd 2 minuten
Array

Op 14 februari 2023 heeft het gerechtshof in Den Haag geoordeeld dat de Koninklijke Marechaussee niet langer mensen mag controleren op basis van hun huidskleur.

Dit betekent dat een eerdere uitspraak van de rechtbank, die etnisch profileren wél toestond, ongedaan is gemaakt.

De zaak draaide om de MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid), die worden ingezet bij de controle van vliegtuigpassagiers, treinreizigers en weggebruikers uit landen van binnen de Europese Unie. De Koninklijke Marechaussee had aangevoerd dat zij in principe geen gebruikmaakt van huidskleur of ras als reden om iemand te controleren, maar dat dit wel relevant kan zijn als er veel migranten uit een bepaald land komen.

Het gerechtshof oordeelde echter dat de redenering van de Koninklijke Marechaussee geen stand houdt. Iemands huidskleur is juist doorslaggevend of die persoon wordt uitgekozen voor controle. Volgens het hof is er daarom geen rechtvaardiging voor het etnisch profileren en is het een bijzonder ernstige vorm van discriminatie.

Amnesty International, die de zaak ook had aangespannen, spreekt op Twitter van een historische uitspraak. Het verbod op etnisch profileren is een overwinning voor mensen zoals Mpanzu Bamenga uit Eindhoven, die enkele jaren geleden slachtoffer werd van de gehanteerde methode.

Bamenga is blij met het verbod en zegt dat hij er als mens mag zijn en niet beoordeeld mag worden op zijn huidskleur. Het is een overwinning voor hemzelf, voor zijn kinderen en eigenlijk voor iedereen in Nederland.

De marechaussee liet in november 2021 al weten geen gebruik meer te willen maken van etnische profilering. Het is echter nog onduidelijk of de dienst er ook echt mee is gestopt. De marechaussee heeft laten weten dat het vonnis nog wordt bestudeerd.


Colofon © 2024