Discriminatie

Actieplan: hijab bij politie en excuus slavernij

Redactie
21 september 2022 om 15:33
Leestijd 1 minuut
Array

In het eerste ‘Actieplan’ van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) staat dat het dragen van religieuze uitingen moet worden toestaan bij politie en boa’s.

Volgens coördinator Rabin Baldewsingh is het dragen van een hoofddoek niet in strijd met het neutraliteitsbeginsel van de seculiere staat en doet niets af aan de professionaliteit van de ambtenaar in kwestie.

Hij stelt: “De gedachte dat zij hun functie niet onpartijdig kunnen uitoefenen, vind ik onjuist en onnodig stigmatiserend. Hiermee laten we de kans liggen om de politie te versterken, met name met een grote groep vrouwen.”

Verder roept het actieplan op om als overheid excuses te maken voor het slavernijverleden, om 1 juli uit te roepen tot een nationale feestdag waarbij de afschaffing van de slavernij centraal komt te staan en moet de zogeheten ‘Rotterdamwet’ worden herzien. Met deze “wet” kunnen mensen op basis van hun achtergond geweerd worden uit bepaalde wijken. 

Baldewsingh, voormalig wethouder in Den Haag, werd vorig jaar aangesteld als Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR).


Colofon © 2024