Hadj

Hadj op niveau van vóór corona

Redactie
11 januari 2023 om 11:55
Leestijd 2 minuten
Array

De Hadj zal dit jaar terugkeren naar het niveau van vóór de COVID-19-pandemie, aldus de Saoedische autoriteiten.

De hadj, de verplichte bedevaart die alle gezonde moslims eens in hun leven moeten verrichten, is één van de grootste openbare bijeenkomsten ter wereld.

Vóór de pandemie trok de pelgrimstocht jaarlijks miljoenen mensen naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië, waar de Kaaba het centrale middelpunt vormt en waar moslims zich wereldwijd vijf keer per dag toe wenden.

Met de “terugkeer naar het niveau van vóór de pandemie” wordt bedoeld dat de leeftijdsrestricties komen te vervallen. Maar ook dat alle groepen van waar ook ter wereld weer welkom zijn, lichtte de Saudische minister van Hajj en Umrah, Tawfiq bin Fawzan al-Rabiah, maandagavond toe.

In 2019 namen nog meer dan 2,4 miljoen mensen deel aan de bedevaart. Maar in 2020, te midden van de coronapandemie, lieten de Saoedische autoriteiten slechts 1.000 van haar eigen inwoners deelnemen aan de hadj. Het land nam verregaande maatregelen om het virus te beteugelen.

Ziekte-uitbraken zijn overigens altijd een uitdaging geweest rond de hadj. Pelgrims vochten al in 632 tegen een malaria-uitbraak. Cholera kostte in 1821 naar schatting 20.000 mensen het leven en iets meer dan 40 jaar later (1865) maakte dezelfde ziekte opnieuw 15.000 slachtoffers.

Afgelopen twee jaar zuchtte het koninkrijk dus, net als de rest van de wereld, onder de gevolgen van de coronapandemie.


Colofon © 2024