Natuurramp

Aardbeving Indonesië: meer dan 40 doden

Redactie
21 november 2022 om 14:48
Leestijd 1 minuut
Array
EPA

Een aardbeving heeft het belangrijkste Indonesische eiland Java getroffen, met meer dan 40 doden en honderden gewonden tot gevolg, aldus plaatselijke functionarissen.

De beving met een kracht van 5,6 op de Schaal van Richter trof de stad Cianjur in West-Java, op een diepte van 10 km (6 mijl), volgens gegevens van de US Geological Survey.

De beving was voelbaar tot in de hoofdstad Jakarta, ongeveer 100 km verderop, waar mensen in hoge gebouwen massaal werden geëvacueerd. Ambtenaren waarschuwen inmiddels voor mogelijke naschokken en zeggen dat het dodental nog fors kan oplopen.

Het gebied waar de beving plaatsvond is dichtbevolkt en gevoelig voor aardverschuivingen, met slecht gebouwde huizen. Reddingswerkers hebben geprobeerd mensen uit ingestorte gebouwen te evacueren en zijn er volgens plaatselijke berichten in geslaagd een vrouw en haar baby te redden.

Aardbevingen komen vaak voor in Indonesië, dat aan de zogeheten “ring van vuur” van tektonische activiteit in de Stille Oceaan ligt. Het land heeft een geschiedenis van verwoestende aardbevingen en tsunami’s, met meer dan 2.000 doden bij een beving op Sulawesi in 2018.


Colofon © 2024