Saudi-Arabië

Sheikh Dr. Hasan al-Shafi’ krijgt Koning Faisal Prijs 2022

Redactie
7 januari 2022 om 23:23
Leestijd 2 minuten
Array

Sheich Dr. Hasan al-Shafi’ is meer dan 92 jaar oud en beheert ondanks zijn leeftijd twee universiteiten: de Al-Azhar en de Jamia al-Qahirah. Hij is spiritueel en lichamelijk nog zeer actief en begeleidt, onderwijst, schrijft en onderzoekt nog steeds.

Hij is ook geen vreemde op het gebied van politiek. In 2013 sprak hij namens Al-Azhar generaal Al-Sisi aan op zijn acties, bijvoorbeeld door te zeggen dat hij verbaasd was over de arrogantie van de generaal na de aanval van de militairen op pro-Morsi aanhangers en hem beschuldigde van het misleiden van het instituut Al-Azhar door te beloven dat vreedzame betogers zouden worden beschermd. Het is ook belangrijk om te weten dat de sheich werd gemarteld en gevangen genomen tijdens het presidentschap van Gamal Abdel Nasser in het Egypte van de jaren vijftig en zestig.

De sheich ontvangt nu de King Faisal Award 2022 voor zijn persoonlijke verdiensten, onder andere als lid van van het Comité van seniorgeleerden van Al-Azhar, als lid van de Council of Muslim Elders en President van de Union of Arab Linguistic Academic Academies.

In 2013 ontving de sheich al de King Faisal International Prize. Dit was voor zijn inspanningen van meer dan 80 jaar in het dienen van de Arabische taal en het schrijven van literaire werken die hebben bijgedragen aan het dienen van de taal van de Koran.


Colofon © 2024