Saudi-Arabië

De twee gezichten van de Saudische overheid

Redactie
7 december 2021 om 18:38
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Nawaret

De Saudische minister van Islamitische Zaken, dr. Abdellatif Al-Shaikh heeft moskeeën opgedragen aankomende vrijdag te waarschuwen over da’wah door Tablighi-moslims. Van de minister moet tijdens de vrijdagpreek onder meer benoemd worden dat de da’wah-groep een groot gevaar zou zijn voor de samenleving. Aldus dicteert de minister wat de geleerden in vrijdagpreken dienen te verkondigen.

De geleerden lijken niet veel keus te hebben, want tegen de wensen van de overheid ingaan kan een heel lange gevangenisstraf opleveren. Kritiek hebben op de Saudische overheid is al helemaal uit den boze. Zo zitten namelijk vele Saudische geleerden al jaren vast vanwege uitspraken die de Saudische overheid niet kon waarderen.

Sterker nog, enkele dagen geleden werd ook bekend dat de straffen van enkele gevangenen met vele jaren worden verhoogd. Zo blijft sheikh Mohammed Musa Al Sharif niet 5, maar 13 jaar vastzitten. Ook de straf van sheikh Yusuf Al Ahmad is verlengd van 4 naar 13 jaar.

Een sprekend voorbeeld wordt gevonden in sheikh Salman Al Awdah. Deze geleerde zit al jaren vast, volgens zijn zoon vanwege een tweet waarin hij opriep tot vrede tussen bepaalde Arabische landen. Inmiddels is de geleerde er zeer slecht aan toe; hij verloor zijn zicht en is ook doof geworden aan één oor. De bedoelde Arabische landen hebben hun ruzies al wèl bijgelegd.

In Saudi Arabië lijken diverse zaken inmiddels makkelijk naast elkaar te kunnen bestaan. Ondanks al het bovenstaande, mochten popsterren Justin Bieber, David Guetta, DJ Tiësto en ASAP Rocky afgelopen zondag knallende optredens geven in Jeddah.


Colofon © 2024