Amerika

Eerste Somalische burgemeester in Amerika

Redactie
10 december 2021 om 09:41
Leestijd 2 minuten
Array

Deqa Dhalac is de eerste Somalische immigrant die burgemeester wordt van een Amerikaanse stad. Het gaat om de kustplaats South Portland, de vierde grootste stad van de staat Maine.

Dhalac ontvluchtte Somalië in het begin van de jaren negentig toen de oorlog uitbrak en vestigde zich in 2008 in South Portland nadat ze een baan had gevonden in het maatschappelijk werk. Kiezers verkozen Dhalac in 2018 in de gemeenteraad van South Portland en het zevenkoppige bestuur koos haar dit jaar als burgemeester van de stad.

Ze zegt dat haar verkiezing kwam na jaren van vrijwilligerswerk en het opbouwen van relaties in de gemeenschap: “Het is een geweldig gevoel, maar ik denk niet dat het een mijlpaal is die je kunt behalen zonder dat je relaties opbouwt met allerlei soorten mensen.”

Dhalac werd gekozen in een stad zonder een groot Somalisch stemblok. Er zijn in Amerika nu ongeveer 30 gekozen functionarissen van Somalische afkomst. De hoogste functie heeft Ilhan Omar uit Minnesota, die sinds 2019 als Democraat een zetel heeft in het Huis van Afgevaardigden. 


Colofon © 2024