Wetenschap

Het beste Tech-idee van 2021 gaat naar Professor Saïd Hamdioui

Redactie
23 november 2021 om 16:54
Leestijd 2 minuten
Array
Foto: Milan Verbrugge

Professor Saïd Hamdioui van de TU Delft heeft met zijn team de juryprijs gekregen van Kijk Magazine voor het beste Tech-idee van 2021.

Hij bouwt aan een computation-in-memory-architectuur op basis van memristors. Deze nieuwe technologie is belangrijk omdat de technologieën die we nu gebruiken voor veel nieuwe toepassingen niet zuinig genoeg zijn. “Het is alsof je eerste klas naar New York vliegt om daar voor een euro snoep te kopen. Er is dringend behoefte aan radicaal nieuwe computer-architecturen”, aldus Hamdioui. Het is een markt waarin een enorme groei wordt verwacht. Denk aan gepersonaliseerde gezondheidsgadgets, drones, intelligente woningen en robots. De computersysteempjes die dat gaan verzorgen moeten klein zijn en heel weinig stroom verbruiken.

Hamdioui legt uit dat memristors elektronische componenten op nanoschaal zijn die hun geheugen behouden en zelf berekeningen uit kunnen voeren, zodat er geen gegevens hoeven te worden verplaatst. Dat maakt ze honderd tot duizend keer zuiniger, waardoor ze over een tijdje grote voordelen gaan bieden, en belangrijke maatschappelijke veranderingen gaan stimuleren.

“Ik denk dat het nog ongeveer negen tot twaalf jaar duurt voordat computation-in-memory kan worden toegepast in edge-AI-systemen. Kinderschoenen dus, maar ook daarmee kun je grote stappen zetten.”

De vakjury zegt over het werk van Hamdioui: “We staan nog maar aan het begin van de digitale revolutie, maar het energieverbruik rijst nu al de pan uit. Dit soort innovaties zijn keihard nodig om dat probleem in te perken.”


Colofon © 2024